Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Znate li za mantalu i kontonjatu?!

Autor: Turizam Info   |    Datum: 07.12.2011   |    Vrijeme: 16:56   |    Kategorija: Događaji
Kontonjata... ne ni marmelada, niti džem, nego tradicionalno rađen voćni sir od dunja
Mantala, kolač od mošta vjerojatno je najstarija hrvatska slastica, koja se na isti način radi danas kao i prije 300 godina, kada su je Dubrovčani čak i izvozili u Italiju
Mantala se radi na jesen od grožđa plavca malog, čuva se u drvenim kutijama i jede se tijekom cijele godine
Najljepše su kontonjate u starinskim zemljanim kalupima
Mantala i kontonjata... za početak recimo da su jedinstveni, s originalnom pričom zbog koje vrijedi otići do Dubrovnika tijekom cijele godine

Od mošta Plavca malog radi se jedan od najpoznatijih kolača Dubrovačkog primorja, mantala, čija je receptura starija od 300 godina. Ako za mantalu upitate stanovnike Konavla, oduševljeni što se interesirate, reći će vam da je to prvi konavoski kolač, kojega se još u 19. i 20. stoljeću izvozilo u Italiju.

Nakon što bi se grožđe samljelo u jesen, njegov svježi sok stavio bi se kuhati zajedno s korama naranče, da upiju njen miris. U to staro doba, prije frižidera, naranče bi se navijesile na konac i sušile do jeseni. U smjesu se je nakon toga dodavalo brašno, malo šećera, klinčići, korijander, mljeveni bademi i orasi, a vrijedne domaćice bi to sve miješale dok se ne bi postigla gustoća, koja se samo iskustvom prepoznaje. I za kraj, mantala se je stavljala u ladice načinjene od drva duda koje je bi postepeno izvlačilo vlagu, pa kolač nikada nije presuh niti prevlažan.

Kontonjata je nešto sasvim drugo. Stara dubrovačka slastica, koja se priprema od dunja, ili kako kažu Dubrovčani, markatunja. Slatki je to sir, ne ni džem, niti marmelada, vrlo zahtjevne pripreme, u koji kako kažu ide koliko kila dunja, toliko kila cukara (šećera).
Priprema se dugotrajno i strplljivo, tako da se pire od dunja miješa sa šećerom na vatri. Nakon toga se izlijeva u kalupe, od kojih su najljepši oni stari, zemljani, koji će kontonjati dati poseban oblik i draž. Nakon hlađenja, kontonjata se vadi iz kalupa i slaže u kartonske kutijice sa rupicama. Red kontonjate, red lista lovora i onda sušenje na starinski, kako bi bila spremna za Božić.

Obje ove nekadašnje, bakine slastice u predblagdansko vrijeme možete probati u Dubrovniku. Udruga Deša bira i najbolju mantalu i najbolju kontonjatu u sklopu Slatkog tjedna ususret Božiću. Sve možete kušati u utorak 13.12., degustacija se ne naplaćuje, a proglašenje najbolje biti će slijedećeg dana, srijedu, 14.12.