Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Kako do sredstava za turizam?

Autor: Mia Radenković   |    Datum: 18.02.2011   |    Vrijeme: 17:34
EU financira projekte za koje morate imati partnere iz susjednih zemalja, a to je primjerice razvoj turističke infrastrukture, edukacije, projekti...

Iako se izraz 'financirano iz pretpristupnih fondova' često čuje ili pročita u medijima, vjerojatno je nemali broj onih koji su zainteresirani za dobivanje financijskih sredstava ali o fondovima i proceduri dobivanja sredstva iz istih znaju vrlo malo. To se naročito odnosi na one koji žele tražiti sredstva za projekte u turizmu. Što se uopće financira, prema kojim programima, koja je potrebna dokumentacija, kako je izraditi?

UVJET ZA NATJEČAJ PREKOGRANIČNA SURADNJA
Hrvatska je korisnik pretpristupnih fondova postala 2001. godine, a do 2006. godine financijska sredstva dodijeljivala su se kroz programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD. Što se tiče sektora turizma, prema podacima Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), od 2003. do 2006. godine kroz programe CARDS i PHARE je financirano 35 projekata ukupne vrijednosti oko 8,3 milijuna eura.

Od 2003. do 2006. godine kroz programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD dodijeljeno je 292,23 milijuna eura, a od 2007. do 2010. godina kroz programe IPA isplaćeno je 592,6 milijuna eura.

Za sredstava iz fondova na projektima sa područja turizma mogu se natjecati poduzetnici, ministarstva i druga tijela državne uprave, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice, strukovne udruge i zajednice sa područja turizma, razvojne agencije i poduzetnički centri, hrvatska agencija za malo gospodarstvo, muzeji, galerije, javne ustanove zaštićenih područja – nacionalni parkovi, parkovi prirode, obrazovne i istraživačke institucije vezane za turizam te nevladine udruge. Njihovi projekti financirat će se kroz prekograničnu suradnju a u tom slučaju preduvjet za prijavu turističkog projekta na natječaj je imati partnera preko granice. Za projekte prekogranične suradnje zaduženo je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u kojem navode da u slučaju Hrvatske ta druga država može biti Slovenija, Italija (Jadranska prekogranična suradnja), Mađarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora ili Srbija.

Prije pokretanja bilo kakvog postupka traženja sredstava iz fondova važno je znati da je riječ o sredstvima prvenstveno namijenjenim institucijama a ne privatnim osobama. Tako, ako je riječ o turističkoj infrastrukturi koja obuhvaća turističke info-centre, tematske ceste, rute, staze, objekte kulturne i povijesne baštine, dvorce, kurije, utvrde i slično, sredstva mogu dobiti samo javne ustanove i ne možete ih tražiti, primjerice, za gradnju privatnog hotela nego samo za ono što je za javnu svrhu. Isto tako kada je riječ o edukaciji turističkih djelatnika za poboljšanje usluga sredstva mogu tražiti agencije, neprofitne vladine udruge, organizacije... Međutim, kada uđemo u Europsku uniju, kako saznajemo, sredstva iz fondova za svoje projekte moći će koristiti i privatne osobe.

KOMPLEKSNA PROCEDURA
Koliko god se činilo jednostavno imati ideju, napraviti projekt i zatražiti sredstva za njegovu realizaciju, procedura dobivanja sredstava iz fondova neće biti lagana za onoga tko se odluči zatražiti ih. Naime, sam proces dosta je kompleksan i ima dosta propisa od kojih se ne smije odstupati.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Turizam info 42.

Tagovi: