Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Restoran Adriatic Grašo, Split

Autor: Nina Kljenak   |    Datum: 03.06.2011   |    Vrijeme: 15:56
“Kužinavanje” za obitelj i prijatelje odvelo je obitelj Grašo u ugostiteljske vode. Danas je restoran Adriatic ili kako ga Splićani nazivaju “U Graše”

Restoran Adriatic ili kako ga Splićani zovu 'U Graše', već desetljećima je jedno od kultnih mjesta u gradu pod Marjanom. Osim ambijentom, plijeni prije svega dobrom kuhinjom, educiranim osobljem, kvaliteteom i inovativnošću koju donosi mladi tim. Restoran se nalazi u sklopu ACI marine Split, no tijekom godina znatno je promijenio svoj identitet.

- Restoran je imao dugogodišnju tradiciju u ACI marini. Supruga Snježana i ja unajmili smo ga prije 18 godina i ‘zaplovili“ u novu avanturu, onu ugostiteljsku, u kojoj oduvijek funkcioniramo kao ravnopravni duet. No, moram naglasiti da je ono što smo zatekli te davne 1994. godine bila je ‘ostarjela ljepotica“, odnosno restoran čija pozicija i tradicija jesu fascinantne, no mjesto je ipak bilo devastirano ratom i na kraju krajeva, lošim vodstvom, prisjeća se Zoran Grašo, poznati splitski košarkaš legendarne trofejne momčadi Jugoplastike, a danas jedan od najpoznatijih splitskih ugostitelja.

OBITELJSKI POSAO
Adriatic se nalazi na jedinstvenoj lokaciji na Jadranu. Smješten je podno zelenog brda Marjan, na sustipanskom poluotoku, jednom od simbola prirodnih ljepota koje okružuju grad Split. Tik ispod tog komadićka raja nalazi se restoran koji izborom namirnica svoje goste vraća u prošlost, dok njihovom pripremom i serviranjem ide ukorak s najsuvremenijim trendovima u svjetskom kulinarstvu.

Spoj starinskih recepata koje mladi i redom nagrađivani kuhari poput Duje Milića i Nene Madira spravljaju i poslužuju na nov način, simpatično i stalno osoblje i prirodno okruženje u kojem se nalazi tajna su uspjeha ovog restorana.

- U mladosti sam mnogo putovao i imao prilike jesti u raznim restoranima, a volio sam posjećivati i vinoteke. Mislim da sam u restoranima diljem svijeta proveo nešto kao četiri godine. No, riječ je tek o hobijima, tako da sam restoranom počeo upravljati instinktivno, ali s mnogo ljubavi. Ponuda da preuzmem restoran došla mi je gotovo preko noći, u to vrijeme sam prodavao Plenkovićeva vina. Sjećam se da sam nazvao suprugu Snježanu i rekao: Čuj, imam jednu ponudu, da preuzmem restoran u ACI-ju, što da radimo?

Zajedno smo odlučili krenuti u taj pothvat, možda zato što je naš stančić od 42 kvadrata u Kavanjinovoj ulici u kojem smo tada živjeli bio sinonim za "dobro kužinavanje". Uvijek smo pozivali prijatelje, te uživali u spravljanju i smišljanju novih jela. Restoran je bio prilika da hobi pretvorimo u posao – objašnjava Grašo. U projekt se odmah uključila cijela obitelj, odnosno sin Petar i kći Buga koji i danas aktivno sudjeluju u radu restorana.

- Petar se tijekom godina kulinarski obrazovao. Posjećuje kulinarske kongrese, sajmove i natjecanja, a on je bio i taj koji je mene i suprugu prije nekoliko godina spriječio da u trenutku predomišljanja odustanemo od ovog posla. U jednom trenutku smo posustali jer smo u interijer, poslugu i ponudu uložili zaista mnogo novaca i ljubavi, a to Splićani nisu uvijek znali prepoznati, kazuje Grašo.

Restoran Adriatic 2002. godine preuređen je u minimalističkom stilu. Interijerom dominira predivan pogled na Jadran, jer se kroz južni stakleni zid pruža panorama na čak tri obližnja otoka: Čiovo, Brač, Šoltu. Kum ‘Adriatica“ je Slovenac Tomaž Kavčič, kuhar i vlasnik poznatog slovenskog restorana Pri Lojzetu u dvorcu Zemono i, kako ga strani mediji nazivaju, ‘mali princ slovenske kuhinje“. Kavčič je za obitelj Grašo i stalni izvor inspiracije za smišljanje novih jela. On je bio i poticaj da Splitu ponude ‘slow food“.

Tekst o restoranu Adriatic Grašo u cijelosti možete pročitati u tiskanom izdanju časopisa Turizam info br. 44 za lipanj/srpanj.

Povezani članci

Tagovi: