Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Vina Krauthaker u ponudi restorana The Fat Duck

Autor: Turizam Info   |    Datum: 20.04.2011   |    Vrijeme: 09:40
The Fat Duck više je puta proglašen najboljim restoranom na svijetu, a imati vino u ponudi takvog restorana svjetski je uspjeh.

Poznati hrvatski vinar Vlado Krauthaker, vlasnik Vino­gra­darstva i podrumarstva Krauthaker iz Kutjeva jedini je vinar iz Hrvatske koji se može pohvaliti da se njegovo desertno vino Graševina, izborna berba prosušenih bobica iz 2007., prodaje u restoranu 'The Fat Duck' u engleskom Berkshireu u blizini Londona. Riječ je o vjerojatno najprestižnijem elitnom restoranu u svijetu, čiji je vlasnik jedan od najvećih svjetskih chefova Heston Blumenthal (45) - za kojeg kažu da je gastronomski znanstvenik.

KADA SU PROBALI GRAŠEVINU, TRAŽILI SU JOŠ
- Sve se dogodilo prošle godine na sajmu vina u Londonu. Kupac iz Londona - Coe Vinters – 75 godina stara trgovačka vinska kuća, na sajmu je otkupila 300 boca Graševine, izborna berba prosušenih bobica iz 2007. godine i to su prodali restoranu 'The Fat Duck'. Kada je Isa Bal kušao našu graševinu, tražio je još. Prodali smo im tako cijelu berbu, svih 1.200 boca koliko smo imali – priča ponosno Vlado Krauthaker, koji je ovim uspjehom vinuo hrvatsko vinarstvo u sam vrh svjetske gastronomije.

– Bio sam u društvu Ise Bala i Hestona Blumenthala i moram priznati da su pristupačni i normalni ljudi. Na vinskoj listi imaju najbolja vina svijeta i velika je čast što se i moje vino našlo među njima a još veća jer ga je osobno odabrao Isa Bal. Rekao je da je jako ugodno iznenađen jer je riječ o jednoj sorti koju ne poznaje a koja pruža pravi gastronomski užitak - otkriva Vlado Krauthaker. Desertna graševina od prosušenih bobica točena je u boce od 0,375 litara a u 'The Fat Ducku' prodaje se za 75 funti po boci (oko 670 kuna).

GROŽĐE SKUPLJANO PINCETOM
A da je riječ o sasvim drugačijem vinu, potvrđuje i činjenica da se radi jednim sasvim posebnim procesom, koji započinje u vinogradu.
- Radi se od prosušenih bobica a prosušene bobice su birane bobice u vinogradu. Naime, deset ljudi pincetom uzimaju bobice iz grožđa i skupljaju ih u košare. Od berbe do trenutka kada vino bude odlično i spremno za tržište prođe tri godine. Tako je graševina, berba 2007., koju smo prodali u 'The Fat Duck' taman prošle godine bila vrhunska – navodi Krauthaker. Takva vina, dodaje, mogu stajati i do 50 godina.

- Stalno smo po sajmovima i izvozimo u 16 zemalja svijeta. U Hrvatskoj naša vina nisu toliko tražena po restoranima, ali zato u svijetu jesu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Turizam info 43.