Turizam info

7 ključnih vještina F&B osoblja

Odjel hrane i pića u hotelu jedno je od onih radnih mjesta koje će čovjeka pripremiti za lakše snalaženje na drugim radnim mjestima unutar hotelske industrije, no i u brojnim životnim situacijama.

O vještinama i kvalitetama djelatnika odjela hrane i pića, od konobara pa do direktora piše i Stephen Sawyers, koji je nakon dugogodišnjeg iskustva na menadžerskim pozicijama u hotelima napisao dvije knjige o upravljanju hotelskim objektima, te je danas popularan hospitality influencer koji se ne libi vlastita iskustva i savjete podijeliti na svom blogu.

Donosimo sedam vještina koje su prema Sawyersu ključne za uspjeh F&B personala:

Srdačnost i uslužnost 

Sve se vrti oko posluživanja gostiju, pa osoba na ovoj funkciji mora znati kako udovoljiti potrebama drugih. Velika je prednost ako kandidat već dolazi na ovu poziciju s tom vještinom, u protivnom mora biti u stanju vrlo je brzo savladati. Sawyers kaže kako F&B personal mora znati služiti – sa svim srcem. 

Fleksibilnost

Posao je ovo u kojem se često preispituje treba li se pridržavati plana ili skrenuti s istoga. Osoba koja se ne zna brzo prilagoditi novonastalim situacijama, već očekuje posao “po špranci” – neće se snaći na ovoj funkciji. Sloboda odlučivanja o načinu rješevanja pojedinih situacija spada u temeljne premise ovog posla.

Disciplina

Još jedna ključna odlika jest samodisciplina, koja je potrebna kako bi se gostima hotela mogla pružiti vrhunska usluga. Odjel hrane i pića mora uvijek biti precizan i izvršavati zadatke na vrijeme, pri čemu je disciplina ključna kako bi se zahtjevna funkcija posluživanja gostiju odradila u skladu sa standardima vrhunske usluge.

Pouzdanost

Ovo je možda najvažnija kvaliteta. Tko bi povjerio objekt, informacije, imovinu, kvalitetu usluge osobi kojoj se ne može vjerovati? Sve se svodi na pouzdanost, a ne isključivo starost ili iskustvo osobe u ovoj poziciji. Kako kaže Sawyers: “Ako ne smatram da ćete se dobro brinuti za razinu usluge koju pružamo, budimo iskreni, ne možete raditi u mom F&B-u.”

Samopouzdanje

Tko može biti dobar u posluživanju, ako se ne ponosi sobom i svojim radom? Osoba u odjelu hrane i pića mora biti samouvjerena i vjerovati u to što radi, te se distancirati od toga kako drugi poimaju njegov posao. Konobari, šefovi sale i drugo osoblje moraju znati da njihov trud možda neće uvijek biti cijenjen, no nastaviti vjerovati da ono što rade uistinu jest vrijedno truda.

Poniznost

Posluživanje gostiju neki bi mogli krivo protumačiti kao ponižavajući zadatak. Međutim, takva poniznost je zapravo potrebna svima, jer jedino tako možemo neprekidno raditi na sebi. Samo ponizni ljudi mogu rasti, učiti i stvarati nove ideje. Neki smatraju da ako radite u odjelu hrane i pića, na dnu ste hranidbenog lanca. No, složit ćete se, to je daleko od istine.

Diskrecija

Sve navedene odlike trebale bi k tome biti i okrunjene velikom dozom diskrecije. S osobljem u odjelu hrane i pića gosti će rado podijeliti brojne detalje, od prehrambenih navika pa sve do životnih problema i sočnih tračeva. To skoro spada u opis radnog mjesta, a osoblje mora znati takve, kao i sve druge informacije o gostu zadržati za sebe.

Tekst “7 ključnih vještina F&B osoblja” objavljen je u časopisu Turizam info broj 77, proljeće 2019.

POKRENI PRETPLATU