fbpx
Turizam info

Budućnost wellnessa

Tematiziranje wellnessa, tretmani posvećeni pojedincu i specijalizirani wellnessi ono su čemu se treba okrenuti ako planirate investiciju u wellness.

Neró spa u hotelu Terme Preistoriche u talijanskom gradu Montegrotto Terme, nedaleko Padove i Venecije bit će inauguriran 24. listopada ove godine

Kada su u pitanju trendovi u izgradnji wellness i spa centara, među arhitektima koji se specijaliziraju na ovom području jedno se ime ističe više od ostalih: Alberto Apostoli. Arhitekt je to kojeg se danas smatra jednim od najboljih dizajnera spa centara, bilo da je riječ o destinacijskom wellnessu, onom hotelskom ili pak privatnim luksuznim vilama.

Trendovi posljednjih godina nose veću povezanost wellnessa i samog hotela. Osim što se wellness traži u klasičnim odmorišnim hotelima, sve ga više traže i ljudi na poslovnim putovanjima, pa tako on postaje sve značajniji dio hotelske usluge. Wellness nije samo prilika za opuštanje, u prvi plan dolazi i zdravstveni aspekt. Traži se luksuzna ponuda, koja uključuje tretman posvećen pojedincu, na fizičkoj, mentalnoj pa čak i na duhovnoj razini.

– ukratko je Alberto Apostoli sažeo trendove suvremene wellness ponude.

Personalizacijom spa i wellness ponude hoteli su se u Europi i u svijetu počeli profilirati, odnosno fokusirati na određenu vrstu publike. Tako su primjerice performance spa orjentirani ljudima koji bave aktivnim životom, medical spa su za ljude sa zdravstvenim poteškoćama, dok su mental spa fokusirani na opuštanje i psihičko zdravlje svojih korisnika. No, što je ono na što bi se trebali orijentirati hoteli u Hrvatskoj, poglavito na Jadranu? Prema mišljenju Alberta Apostolija, to je svakako more, koje treba biti prisutno kroz ponudu.

S povijesnog, kulturnog i geografskog stajališta mediteransko okruženje ima potencijal za sve postojeće spa modele, počevši od Thalasso spa koji se nadovezuje na more, do medicinskog spa, u kojem će i eno-gastronomska ponuda biti čvršće integrirana u koncept.

Ono na čemu ponudu treba temeljiti su lokalni resursi, kultura, običaji i autohtoni proizvodi, jer naposljetku istinski wellbeing proizlazi iz okruženja u kojem se nalazimo. Baš kao što goste zanima lokalna gastronomija ili kod izgradnje novog objekta pazimo da se „uklopi“ u postojeći pejzaž, tako i wellbeing mora biti usko povezan s lokalnim resursima i tradicijama.


Spa nije proizvod koji se prodaje sam po sebi, već mu treba konstantna promocija i marketing na najboljim kanalima prodaje. To je usluga koju prodajete kao što biste prodavali bilo koju drugu i potreban joj je dobar advertising.

Zanemarivanje emocionalnog doživljaja u spa centrima je prema Apostoliju jedna od češćih grešaka. Pravilnim tretmanom izvedenim u ambijentu koji je vizualno, svjetlosno i kromatski ugodan kod gosta se potiče oslobađanje endorfina, blagostanje koje je i cilj tretmana i koje je najbrži put do zadovoljnog gosta.

Lefay Resorts & Spa Dolomiti u gradu Pinzolu otvoren je 1. kolovoza ove godine i jedan je od najvećih spa centara u Alpama

S druge strane „out“ su svi tretmani koji su izvađeni iz njihovog prirodnog konteksta. Inzistira li se, primjerice, na ayurvedi, ona mora biti prožeta mediteranskim elementima i revidirana po mediteranskom ključu. Samu ponudu, autohtone elemente i sve vezano za budući spa i wellness centar u projekt se inkorporira od samog početka.

Wellness treba biti profitni centar u hotelu, a kada se radi koncept, to je jedna od prvih stvari koje moramo imati na umu

 Česta je greška što se investitori oslanjaju na nekvalificirane stručnjake koji nisu u mogućnosti pružiti kvalitetu usluge kakvu zahtijeva centar visoke razine. Druga greška je i zanemarivanje početnih faza projekta, ponajprije koncepta. Poduzetnička ideja treba biti utemeljena i treba je dobro proučiti, počevši od vrste ponude koja se namjerava staviti na tržište. Važno je shvatiti da li je ona ekonomski održiva i naglasiti elemente po kojima je jedinstvena i koji će biti ekonomski isplativi.

Tekst “7 ključnih vještina F&B osoblja” objavljen je u časopisu Turizam info broj 79, jesen 2019.

POKRENI PRETPLATU