fbpx
Turizam info

Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta

Peto izdanje festivala „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ održava se od 4. do 18. rujna. Jedan je od najvećih događaja na Kvarneru,vezanih uz pomorstvo, koji na Lošinj privlači brojne posjetitelje.

– Tijekom Festivala Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva. I ove godine nas očekuju zanimljiva i raznovrsna sportska, kulturna i zabavna događanja, a posebno bih izdvojio edukativne radionice pomorskih vještina i zanata za naše najmlađe jer nam je jako bitno prenijeti znanje budućim naraštajima – istaknuo je Dalibor Cvitković, direktor TZG Malog Lošinja.

Okosnicu festivala čine regate pa će se tako u lošinjskom akvatoriju, prostoru nekadašnjeg centra pomorstva istočnog Sredozemlja, održati 9. Lošinjska regata pasara na vesla i Veloselska regata maštela (bačvi), 4. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora, 39. Lošinjska regata – regata lošinjskih olimpijaca i regata u štap i za kraj 45. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra.

Jedan od najatraktivnijih doživljaja je promatranje zalaska sunca na lošinjskom logeru Nerezinac koji će isplovljavati ponedjeljkom i srijedom, uz prezentaciju bogate pomorske baštine Lošinja, a u uvali Čikat odigrat će se scenski prikaz ispraćaja pomoraca na Annunziati (crkvici) „Pozdrav kapetanu te će se održati plivački maraton i poučno jedrenje za djecu. 

Tijekom trajanja festivala moći će se razgledati izložbe morske tematike te projekcija filma, a Festival ima i edukativan karakter pa će se tako i ove godine održati kreativne radionice “Mala škola pletenja mreža“; radionica izrade suvenira tradicionalnih barki otoka Lošinja te „Mala škola mornarskih čvorova“ dok Klub Pomoraca Lošinj organizira predavanja o bogatoj lošinjskoj pomorskoj povijesti te najpoznatijim lošinjskim kapetanima koji su oplovili svijet. 

Program uključuje i brojne glazbene nastupe, a tijekom trajanja festivala u lošinjskim restoranima su u ponudi riblja „Jela lošinjskih kapetana“ po jedinstvenoj cijeni od 150,00 kn. visitlosinj.hr