fbpx
Turizam info

Sportski turizam – u listopadu Ironman u Poreču

Nakon suradnje s Ironman grupom koja je započela u 2019. godini te dva Plava Laguna 5150 Triatlona Poreč iz serije Ironman natjecanja, Plava Laguna 16. listopada u Poreču organizira 70.3 triatlon, jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u ovom sportu. To dodatno svrstava Poreč na karte turističko sportskih destinacija, a do sada je prijavljeno više od tisuću natjecatelja.

Trasa započinje dionicom plivanja (1.9 km), a sami start je u porečkom Zelena Resortu, ispred hotela Parentium Plava Laguna. Nastavlja se biciklističkom dionicom (90 km) na relaciji Poreč – Višnjan, uz dijelove vožnje po zatvorenom istarskom ipsilonu. Posljednja, trkačka trasa, započinje u Zelena Resortu i vodi do centra starog grada Poreča, preko uvale Saladinka i natrag (21 km). 

Izrađen je prometni elaborat kako bi se što manje utjecalo na što veću protočnost prometa, s obzirom da će pojedine dionice javnih cesta kojima prolaze biciklistička i trkačka trasa biti djelomično ili u potpunosti zatvorene (od 8 – 14 sati diljem biciklističke trase odnosno između 10.30 i 16.30 sati trkačka trasa). Stoga će se promet odvijati prema posebnoj prometnoj regulaciji u suradnji s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova uz predstavnike organizacijskog tima Ironman 70.3. 

Iako će pojedinim dionicama biti otežano prometovanje i na nekoliko sati, u svakom trenutku, biti će ponuđene i označene alternativne mogućnosti dolaska građana do traženih destinacija. Posebice se to odnosi na ulazak u Poreč s južne i sjeverne strane.

Prisustvo ovako velikog brenda kao što je Ironman ima jako veliku promotivnu vrijednost za Istru, Poreč i Hrvatsku kao turističke destinacije, posebice u vrijeme izvan glavne turističke sezone kada je sport jedan od glavnih motiva dolazaka.