fbpx
Turizam info

Ana Roš dobila treću Michelinovu zvjedicu!

Restoran Hiša Franko chefice Ane Roš postao je prvi slovenski restoran s tri Michelinove zvjezdice, najvećim priznanjem koje dodjeljuje ugledni restoranski vodič. Milka u Kranjskoj Gori promovirana je s jedne na dvije zvjezdice. Sedam drugih restorana osvojilo je po jednu zvjezdicu.

“Treća Michelinova zvjezdica je priznanje naše kreativnosti, inovacijama i posvećenosti kulinarskoj umjetnosti. Potvrđuje to da smo na pravom putu. Nismo baš iza ugla i zahvalni smo svakoj osobi koja se odluči provesti kroz divljinu doline Soče i uživati u našim izvanrednim kreacijama” izjavila je Ana Roš, čija je Hiša Franko postala 140. restoran s tri zvjezdice na svijetu.

Foto: Nejc Pernek

Podsjetimo da je Ana Roš dvije zvjezdice dobila 2020. godine, kada je Michelin i ušao prvi puta na slovensko tržište, a treću zvjezdicu je uspjela zaraditi u relativno kratkom vremenu od tri godine. Hiša Franko je također zadržala i svoju zelenu Michelinovu zvjezdicu, čime je postala jedan od samo 32 restorana na cijelom svijetu koji posjeduju obje zvjezdice.

Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinovog vodiča, rekao je da se Hiša Franko “profilira kao svjetski gastronomski predvodnik i povećava poziciju Slovenije na globalnoj kulinarskoj sceni.”

Još jedan veliki uspjeh zabilježio je i restoran Milka u Kranjskoj Gori koji je lani dobio jednu, a već ove godine i drugu Michelinovu zvjezdicu.

Sedam restorana zadržalo je svoju Michelinovu zvjezdicu, uključujući COB u Portorožu s kreacijama Filipa Matjaža, Hišu Linhart u Radovljici s chefom Urošom Štefelinom, Hišu Denk iz Zgornje Kungote s Gregorom Vračkom i Strelec u Ljubljani s chefom Igorom Jagodicem.

Svoju zvjezdicu zadržali su i restoran Gostišče Grič u Horjulu s Lukom Koširom, Dam u Novoj Gorici s Urošem Fakučom i Pri Lojzetu u Vipavi s Tomažem Kavčičem.

BIB Gorumand preporuku dobili su: Gostilna Ruj Dutovlje, Jožef u Idriji, Gostilna na Gradu u Ljubljani, TaBar Ljubljana, Gostilna Rajh Murska Sobota, Mahorčič Kozina, Gostilna Repovž u Šentjanžu.