Turizam info

Austrija će otvoriti granicu Hrvatskoj, Italiji, ali ne i Švedskoj

Austrija će sljedeći tjedan otvoriti granice i ukloniti zahtjeve za karantenom putnika iz više od 20 europskih zemalja, rekle su vlasti jučer, u daljnjem koraku olakšavanja mjera koje su donesene kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa

Odluka bi prije svega trebala ublažiti tenzije s Italijom nakon što je Austrija izdvojila svoga južnog susjeda kao zemlju čiji građani moraju prolaziti kroz kontinuirane provjere prije ulaska u zemlju, s obzirom na veliki broj zaraženih i umrlih Talijana od covida-19, piše seebiz.

Austrija, koja graniči s osam zemalja, prošli tjedan je uklonila granične restrikcije nametnute zbog koronavirusa svim tim susjednim zemljama osim Italiji, što je potaknulo Rim da kaže da takva “pojedinačna” rješenja štete slici EU-a kao unije od 27 članica.

Od 16. lipnja Austrija će ukinuti putnu kontrolu za više od 20 zemalja uključujući i Hrvatsku i Grčku, rekli su dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani, što znači da putnici koji dolaze iz tih zemalja neće trebati ići u dvotjednu karantenu niti će trebati predočiti negativan test na virus.

Uklanjanje kontrole neće uključivati Švedsku s obzirom da nije uvela opću karantenu protiv virusa, za razliku od većine država, rekli su dužnosnici, dodavši da će detalji biti finalizirani na sastanku ministara danas.

Pretpostavlja se da će Austrija u potpunosti ukinuti karantenske zahtjeve samo za stanovnike Italije koji stižu iz regija koje je zaraza slabije pogodila.