fbpx
Turizam info

Dan malostonske kamenice

malostonska kamenica

Ožujak je mjesec kada je malostonska kamenica najukusnija i najpunija, pa ga je Ston odlučio posvetiti ovoj deliciji, gdje je glavno događanje Dan malostonske kamenice koji će se održati 16. ožujka.

Malostonska kamenica jedan je od najvažnijih aduta gastronomije Pelješca, a zbog svog okusa i kvalitete prepoznata je i puno šire. U ožujku je ona najukusnija i najpunija, pa je tako Ston taj mjesec posvetio upravo toj deliciji.

Dan malostonske kamenice prvi put je održan 2009. godine na rivi u Malom Stonu. Tijekom godina manifestacija je toliko narasla da je proširena na još jednu lokaciju – naselje Brijesta. Tijekom manifestacije otvaraju se svi ugostiteljski objekti koji su inače u zimskom periodu zatvoreni.

Program manifestacije uključuje degustaciju kamenica na brodovima i maunama školjkara, a vinari prezentiraju svoja vrhunska pelješka vina. Na manifestaciji sudjeluju brojne udruge sa svojim proizvodima, kao i kulturno-umjetnička društva, pa je to prilika za upoznati i jednu drugu stranu Pelješca – kažu u stonskoj Turističkoj zajednici, koja je uz Udrugu Stonski školjkari i Općinu Ston organizator projekta.

Dan malostonske kamenice

Prvi početak turističke sezone

Smještajni kapaciteti u tom razdoblju su popunjeni, a turisti borave u Stonu i po nekoliko dana. Povećana je posjećenost kulturnim znamenitostima, ugostiteljski objekti se otvaraju nakon zimske pauze, pa se da zaključiti kako upravo na Dan malostonske kamenice započinje turistička sezona.

Iz Turističke zajednice Stona poručuju kako im je cilj u narednim godinama, osim Malog Stona i Brijesta, manifestaciju proširiti na što više različitih lokacija u kojima se uzgajaju kamenice. Smatraju da će na taj način upoznati goste i s ostalim, manje poznatim naseljima njihovog područja.

Dan Malostonske kamenice samo je jedna od karika u lancu kojim se ovu namirnicu nastoji promovirati u gastronomskom i turističkom smislu, kako bi dobila mjesto koje zaslužuje. Na promociji i valorizaciji malostonske kamenice je angažirana i udruga Stonski školjkari, pa je tako malostonska kamenica 2020. godine dobila europsku zaštićenu oznaku izvornosti na području cijele Europske unije, što je odlična podloga za rast postojećih, ali i pokretanje novih projekata.