fbpx
Turizam info

E-mobility u turizmu: kako se prilagoditi novoj generaciji gostiju

Iz novog broja časopisa Turizam info izdvajamo veliki prilog o e-mobilnosti i potencijalu koji predstavlja za hrvatski turizam. U Europi je u posljednjih godinu dana po prvi puta kupljeno i registrirano više električnih nego klasičnih automobila s dizel motorom te je za očekivati da će gosti s njima sve češće putovati – naročito oni s nama najvažnijih emitivnih tržišta. Putovati električnim automobilom je drukčije: važno je planiranje i dostupna infrastruktura te se prema tome bira i destinacija. Da biste turističke objekte, hotele, vile i kuće za odmor, a posebice restorane i cijele destinacije kvalitetnije prilagodili potrebama gostiju donosimo osnovne pojmove koje trebate poznavati, vrste priključaka i punionica koje možete ugraditi, visinu investicije, poslovne modele i praktične primjere

Riječ je o usluzi koju danas morate imati za goste nove generacije, jer su električni automobili smjer prema kojem ideautoindustrija. Infrastruktura za električne automobile nije više velika investicija i turistički segment bi trebao o njoj ozbiljno razmišljati i djelovati, a pokazalo se kako nas ta ponuda izdavaja od konkurencije. Ovo je jedinstveni zaključak svih naših sugovornika koji u svojim obiteljskim hotelima, kampovima i vilama već imaju ugrađene punionice.

Svoja iskustva o ugradnji punionica prenijeli su nam Stipe Ćurlin (Hotel Villa Dvor / Omiš), Massimo Piutti (Kamp Mon Perin / Bale), Zlatko Dorčić (Heritage Hotel Forza / Baška), Marko Letica (Hotel Zelenkrov / Čepin), Franjo Guščić (Mirana Luxury Villas / Kavran, Istra), Daniela Matić Zgrablić (Hotel Milan / Pula) i Marko Sušac (Restoran & Vinarija August / Popovača).

Kroz njihove primjere možete vidjeti koja su rješenja odabrali, specifičnosti punionica, visinu investicije, naplaćuju li uslugu punjenja ili ne, je li usluga dostupna isključivo gostima objekta ili i tranzitnim gostima. S nama su podijelili konkretne benefite, pa tako više sugovornika otkriva da je usmjeravanje prema ovom tržištu, primarno kroz pozicioniranje na raznim alatima i mobilnim aplikacijama koje prikazuju dostupne električne punionice donijelo odlične, kvalitetne goste i marketinški efekt kojeg nisu mogli niti zamisliti.

Kroz jednostavan pregled donosimo i sve što trebate znati ukoliko planirate investiranje u punionicu: koliko punionica imati, koje snage punjenja, koje su to razlike između Type 2, CCS ili CHAdeMO priključaka i zašto kućne utičnice nisu najidealnije rješenje (primjera radi, i najmanji električni auti poput Smarta i Renault Twinga će se preko kućne utičnice puniti oko 8 do 12 sati, dok će se veći poput Tesle ili Golfa puniti 25 do 30 sati). 

Donosimo više o Wallbox punionicama koje su se pokazale kao najbolja opcija za vile, manje i obiteljske hotele ili restorane, s obzirom da su kompaktne, lako se montiraju, omogućuju relativno brzo punjenje, a cijena im varira od 5 do 15 tisuća kuna. Navodimo i pregled web stranica i aplikacija putem kojih se može vidjeti popis punionica u Hrvatskoj i neposrednoj blizini vašeg objekta, što je informacija koju uvijek treba imati i podijeliti s gostima koji putuju svojim električnim automobilom.

Dio članka je posvećen i električnim biciklama, a kako se ovaj potencijal može iskoristiti na razini destinacije pokazali smo kroz odličan primjer iz prakse. Istria e-mobility je projekt Turističke zajednice Istra kojim se postiglo umrežavanje istarskih biciklističkih staza s e-bike punionicama. Kako su ovo pretvorili u jedan od njihovih tržišno najprepoznatljivijih turističkih projekata donosimo u razgovoru s Denisom Ivoševićem, direktorom istarske turističke zajednice. O prednostima koje iznajmljivanje električnih bicikala može ima za turističke objekte porazgovarali smo s Markom Habušem iz Husqvarne.

Članak je namijenjen objektima koji planiraju investiciju u punionicu električnih vozila ili su samo znatiželjni saznati više, onima koji se u svom poslovanju žele više usmjeriti prema održivosti i ekologiji, ili vlasnicima objekata koji kroz ovu dodatnu uslugu žele gostima boravak u objektu učiniti još bezbrižnijim.

Puno više o temi pročitajte u tiskanom izdanju novog, proljetnog broja časopisa Turizam info.