fbpx
Turizam info

eSavjetovanje: Prijedlog odgode ili oslobađanja od plaćanja turističke pristojbe

Ministarstvo turizma i sporta uputilo je 5. rujna na eSavjetovanje prijedlog Pravilnika o dopuni pravilnika o oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 

Dopunjenim pravilnikom potpuno se oslobađaju plaćanja turističke pristojbe oni iznajmljivači kojima je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga, a nisu imali evidentiranih noćenja u 2020. godini. Istim pravilnikom će se osloboditi plaćanja turističke pristojbe osobe s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije za one kapacitete koji se nalaze u zgradama koje su oštećene u potresu te su dobile oznaku neuporabljivo (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivo (žuta oznaka).
 
Kako bi se izbjegla naplata turističke pristojbe osobama koje će biti oslobođene dopunjenim Pravilnikom te smanjilo administrativno opterećenje u sustavu zbog potencijalne preplate, za obveznike koji nisu oslobođeni plaćanja, rok za uplatu preostalog iznosa dugovanja pomaknut je na 30. rujna 2020.
 
Za obveznike koji ne zadovoljavaju kriterije za potpuno oslobođenje od turističke pristojbe ne postoje zakonske prepreke za uplatu turističke pristojbe.
 
Podsjećamo, Ministarstvo turizma i sporta je od pojave pandemije Covid-19 donijelo i Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
 
Navedenim pravilnikom osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se u 2020. godini 50 % iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja u skladu s posebnim propisom kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti.
 
Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe u 100 % iznosu oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.