fbpx
Turizam info

EU uvodi nova pravila za iznajmljivače

Pregovarači Vijeća EU i Europskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o uredbi kojom se namjerava povećati transparentnost u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja, koje čini četvrtinu ukupnog turističkog smještaja u EU.

Novom uredbom uspostavlja se jedinstven skup pravila o informiranju za platforme i olakšavaju se postupci registracije za iznajmljivače. “Očekuje se da će veća transparentnost povećati povjerenje putnika, a nadležnim tijelima će pomoći u osmišljavanju boljih turističkih politika za osiguravanje socijalne i okolišne održivosti te će ujedno doprinijeti kontroli nezakonitih aktivnosti”, izjavila je Rosana Morillo Rodriguez, vršiteljica dužnosti španjolske državne tajnice za turizam.

Prijedlog, o kojem su Vijeće i Europski parlament postigli načelnu suglasnost, ograničen je na stvaranje jednostavnog sustava registracije sa zajedničkim odredbama za uspostavu postupaka registracije i nije namijenjen reguliranju pristupa tržištu za te aktivnosti. Privremeni politički dogovor moraju potvrditi dvije zakonodavne institucije, Vijeće i Europski parlament, što bi se uskoro trebalo dogoditi. Uredba će se početi primjenjivati dvije godine nakon stupanja na snagu, prenosi Poslovni.hr.

Nova pravila za Booking i Airbnb

Digitalne platforme poput Booking.coma ili Airbnb-ja bilježe velik uspjeh, ali donose i probleme za lokalne zajednice, a jedan od njih je nedostatak stanova za dugoročno iznajmljivanje po pristupačnim cijenama. Uredba za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja trebala bi pomoći javnim tijelima da osiguraju uravnotežen razvoj te djelatnosti kao dijela održivog turističkog sektora.

Novim pravilima uvode se usklađeni zahtjevi za registraciju za iznajmljivače i nekretnine za kratkoročno iznajmljivanje, uključujući dodjelu jedinstvenog registracijskog broja koji treba prikazati na internetskim stranicama nekretnina, a cilj je poboljšati prikupljanje i razmjenu podataka od iznajmljivača i internetskih platformi. Generirani podaci razmjenjivat će se među javnim upravama u EU i uvrstiti u statistiku o turizmu te će omogućiti upravama da se bore protiv nezakonitih ponuda. Time će se općenito doprinijeti održivijem turističkom ekosustavu kojim se podupire digitalna tranzicija turizma.

Prema uredbi, platforme će jednom mjesečno javnim tijelima morati dostavljati podatke o svojim aktivnostima. Male internetske platforme i internetske mikroplatforme za kratkoročno iznajmljivanje smještaja te će podatke dostavljati svaka tri mjeseca.

Države članice stvorit će jedinstvene digitalne ulazne točke za nesmetano prikupljanje i razmjenu informacija. Te će točke biti interoperabilne i jamčiti zaštitu podataka. Nova uredba trebala bi riješiti i trenutačnu rascjepkanost načina na koje internetske platforme razmjenjuju podatke te pomoći u sprječavanju nezakonitih ponuda smještajnih jedinica.