fbpx
Turizam info

Europa se otvara za turiste

Početkom svibnja većina europskih zemalja je najavila otvaranje prema stranim turistima koji su cijepljeni ili preboljeli COVID-19 kako bi se iz sezone izvukao maksimum

Sve zemlje su razvile različite protokole, no većina njih ima usuglašeno stajalište da prima putnike koji su bilo cijepljeni ili preboljeli COVID-19 te to mogu dokazati, a početkom lipnja se očekuje da će profunkcionirati i zelena putovnica na razini Europske Unije.

Kako strani mediji prenose, interes za putovanja je velik, no rezervira se još uvijek s dozom opreza te se čeka na još veću procijepljenost i biraju se zemlje koje garantiraju najveći nivo sigurnosti.

Španjolska se tako otvara prema putnicima iz cijelog svijeta početkom lipnja, najavio je ministar turizma Fernando Valdes Verelst na panel diskusiji Svjetskog turističkog vijeća (WTTC) održanoj krajem travnja. Tada će Španjolci započeti s pilot programom digitalnog zdravstvenog certifikata koji će primjenjivati na svih 46 aerodroma u zemlji, s ciljem da kroz ove informacije putnicima garantiraju siguran boravak.

Za putnike koji su se cijepili protiv COVID-19 otvorene su i Estonija, Gruzija, Island, Crna Gora, Cipar.

Početkom svibnja Francuska je popustila stroge mjere, te se za strane turiste koji su cijepljeni otvara od 9. lipnja. Francuska je prije pandemije slovila kao najposjećenija zemlja svijeta, a prema najavama predsjednika Macrona, nadaju se da će do kraja 2021. godine ostvariti barem dio nekadašnjih turističkih rezultata.

Početkom svibnja otvorila se i Grčka, no kako se radi o zemlji koja je imala velik broj zaraženih i preminulih, putničke agencije diljem svijeta savjetuju svojim klijentima da ne žure, već da rezerviraju boravak u srpnju i kolovozu.

Italija je također najavila otvaranje već sredinom svibnja, a krajem mjeseca će biti gotov i projekt talijanske zdravstvene putovnice, a od lipnja će funkcionirati i europska zelena putovnica, pa je ministar Mario Draghi pozvao putnike iz cijelog svijeta da odaberu Italiju za ovogodišnji odmor. 

Što se Hrvatske tiče, otvoreni smo za strane turiste koji mogu dokazati da su cijepljeni s dvije doze cjepiva, pri čemu druga doza mora biti primljena minimalno 14 dana prije dolaska, za turiste s negativnim COVID-19 testom napravljenim do 48 sati prije ulaska u zemlju, kao i za goste koji su minimalno 180 dana prije dolaska preboljeli COVID-19. Prilikom ulaska u Hrvatsku, turisti moraju dokazati da su rezervirali i barem djelomično platili smještaj u turističkom objektu.