Turizam info

Hoće li Nijemci putovati ovoga ljeta?

Na ovotjednom obraćanju ministara, Nijemcima je Vlada dala smjernice da sačekaju i da do rujna ipak ne planiraju, niti bukiraju putovanja

U trenutku kada se u Hrvatskoj krenulo s prvom fazom obustavljanja mjera protiv korona virusa, Njemačka, naše najvažnije emitivno tržište, usprkos činjenici da u usporedbi s ostatkom Europe ima manji broj žrtava, i dalje nastavlja sa strožim uvjetima. 

Iako u ovom trenutku nitko na svijetu ne može predvidjeti kako će turizam nakon korone izgledati, svi smo se nadali da će nakon otvaranja granica Nijemci i Austrijanci spasiti barem dio turističke sezone. Prema najnovijim najavama iz njemačkog tržišta, čini se da do jeseni to ipak nije realno. 

Klaus Reinhardt, predsjednik Njemačke liječničke komore je za njemački RTL rekao kako će ovoga ljeta turizam izgledati drukčije. Ljudi neće sjedati u vlakove ili avione, više će se voziti vlastitim automobilima, a preporuka komore je putovati što manje. 

Savezna vlada, i njezin ministar vanjskih poslova Heiko Maas, 21. su travnja, kako prenosi i tagesschau.de poručili sljedeće što se putovanja tiče: 

– Vjerujemo da ove godine neće biti prepunih plaža, to se jednostavno ne može jamčiti. Stvari bi se trebale polako početi vraćati u normalu krajem ljeta te predlažemo da sva ona putovanja koja ste planirali tijekom srpnja i kolovoza odgodite za jesen. Također apeliramo da putujete što više unutar Njemačke. U ovom trenutku ne znamo kada će se otvarati granice, i jednostavno ne preporučamo međunarodna putovanja, rekao je između ostalog Haas. 

Istraživanja koja provode njemačke turističke agencije te brojni instituti vezani za turizam, pokazuju kako Nijemci ipak razmišljaju o odmorima, no zbog pandemije odustaju od svoje najomiljenije destinacije Španjolske, te žele boraviti u zemljama u kojima će se osjećati sigurnije. S obzirom na činjenicu da smo pandemiju uspjeli zadržati pod kontrolom, Hrvatska tu ima veće šanse.

Vlad preporuča da se uzmu obzir zemlje poput Hrvatske, no i zemlje sjeverne Afrike, uz jasnu preporuku za one koji ipak odluče sada rezervirati jesenske odmore, da traže garanciju kako objekti u kojima će boraviti ispunjavaju najviše higijenske standarde.