fbpx
Turizam info

Hrvatska rastom stranih noćenja među vodećima u EU

U EU je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvareno 452,6 milijuna noćenja, a Hrvatska je na drugom mjestu po porastu stranih noćenja s čak 22 posto.

U turističkim smještajnim objektima u EU u prvom tromjesečju ostvareno je ukupno 452,6 milijuna noćenja, što je sedam posto više nego u istom razdoblju 2023. godine. Hrvatska je zauzela drugo mjesto među svim članicama EU-a s najvećim porastom stranih noćenja, prema podacima Eurostata.

Domaći turisti ostvarili su većinu noćenja u prvim mjesecima 2024. godine, točnije 55 posto, što je povećanje od četiri posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Strani turisti ostvarili su 45 posto noćenja, što predstavlja porast od 11 posto u smještajnim objektima diljem EU.

Najveći rast noćenja stranih turista u EU zabilježen je na Cipru, s rastom od 28 posto, dok je Hrvatska ostvarila rast od 22 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine.

Malta i Luksemburg slijede s porastima stranih noćenja od po 21 posto, dok su najmanji porasti zabilježeni u Litvi, Poljskoj i Grčkoj, s po tri posto. Malta i Luksemburg zabilježili su najveći udjel noćenja stranih turista među svim zemljama EU-a u prva tri mjeseca 2024. godine, s udjelima od 91 i 82 posto. Cipar se smjestio između tih dviju zemalja s udjelom od 87 posto.

Austrija je četvrta sa 78 posto noćenja stranih turista. Portugal zauzima peto mjesto, dok je Hrvatska na šestom mjestu s udjelom stranih noćenja od oko 70 posto. Na začelju ove liste nalaze se Njemačka, Rumunjska i Poljska s udjelima stranih noćenja od oko 20 posto.

Eurostat također navodi da je u svakom mjesecu prvog kvartala 2024. zabilježen rast turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. U siječnju je zabilježen porast od tri posto, u veljači od šest posto, a u ožujku od devet posto.

Hoteli su se istaknuli kao najčešće korišteni smještajni objekti, s rastom hotelskih noćenja u EU od  šest posto ili 18 milijuna noćenja više u prva tri mjeseca 2024. godine u odnosu na prethodnu godinu.