fbpx
Turizam info

Javni poziv za stipendije u turizmu i ugostiteljstvu

javni poziv za stipendije

Ministarstvo turizma i sporta otvorilo je javni poziv za stipendije namijenjene učenicima i studentima u sektoru ugostiteljstva i turizma. Prijave su otvorene do 2. studenog 2024. godine.

Javni poziv za stipendije namijenjen je učenicima i studentima u sektoru ugostiteljstva i turizma, a za cilj ima privlačenja mladih u ove profesije i poboljšanja kvalitete obrazovanja i radne snage u turističkom sektoru.

Osim financijske potpore, program je nastao i u svrhu jačanja veza između obrazovnih institucija i turističkih poduzeća. Javni poziv otvoren je do 2. studenog 2024. godine ili do iskorištenja sredstava.

Za stipendije je osigurano više od 173 tisuće eura

Od 2008. godine, kada je program stipendiranja pokrenut, Ministarstvo je sufinanciralo obrazovanje preko 2.870 stipendista, uloživši više od 5.6 milijuna eura. U posljednjih nekoliko godina, potpisano je preko 2.100 ugovora o stipendiranju, dok je za te svrhe izdvojeno gotovo 5.1 milijun eura. Trenutno se potpisuju ugovori za školsku godinu 2023/2024, s planiranim budžetom od preko pola milijuna eura za 292 nova stipendista.

Radi se o stipendijama koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama u turizmu, odnosno hotelima, kampovima, restoranima, turističkim agencijama, na način da svaki dionik participira u ukupnom iznosu stipendije i to poslodavac sa 80 eura, a Ministarstvo sa 186 eura.

Na temelju navedenog programa učenicima i studentima koji se obrazuju za rad u turizmu i ugostiteljstvu odobrava se u školskoj/akademskoj godini 266 eura mjesečne stipendije u razdoblju od 1. rujna do 30. lipnja tekuće školske/akademske godine.

Nakon završetka školovanja, stipendisti su obavezni raditi u turističkoj tvrtki koja ih je stipendirala najmanje tri mjeseca, uz obvezu obavljanja stručne prakse tijekom školovanja.

Više informacija je dostupno na stranicama Ministarstva turizma.