fbpx
Turizam info

Kad je Uskrs?

Znate li kako se računa Uskrs? Izračunati kada pada Uskrs nije toliko teško. Kako bi mogli planirati unaprijed, saznajte koja je matematika iza pomičnog blagdana.

Kao što prve laste donose proljeće, tako su nam i prvi gosti nagovještaj sezone. Oni uskrsni, za koje nakon zimske stanke otvaramo hotele, pripremamo blagdansko ozračje, smišljamo raznovrsne ponude. No, nikad ne planiramo nekoliko godina unaprijed, jer Uskrs svake godine pada na drugi datum. Jedne je godine rano, već sredinom ožujka, druge idealno – početkom travnja. Treće godine može biti jako kasno, tek iza 20. travnja. No, izračunati kada pada Uskrs nije toliko teško.

Blagdan je to vezan uz posljednje dane Kristova života. Isus je, naime, sa svojim apostolima slavio židovski blagdan Pashu u četvrtak, da bi u petak bio razapet na križu i u nedjelju uskrsnuo. Kako bi stari kršćani obilježili dan kada je Krist uskrsnuo, najprije su Uskrs slavili prve najbliže nedjelje nakon Pashe.

Već 325. godine u priču su se uključili astronomi i uveli prvo pravilo računanja Uskrsa. Povezali su ga s uštapom, pa je Uskrs tako padao prvu nedjelju iza punog mjeseca, nakon 20. ožujka. Sustav računanja Uskrsa još je detaljnije usavršen u 16. stoljeću, kada je papa Grgur reformirao kalendar.

Danas se Uskrs tako računa kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladoga mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan. U crkvama koje koriste julijanski kalendar i slave Uskrs po pravoslavnoj vjeroispovijesti, postoji dodatno pravilo da Uskrs mora biti iza Pashe, pa se zbog toga može obilježavati kasnije.

Svake godine Uskrs pada na drugi datum. Razlog za to postoji, a na ovaj se način datum Uskrsa određuje već stoljećima. U nastavku pročitajte kratku povijesnu priču ne o Uskrsu, već o njegovu datumu.


Uskrsni gosti

Običaji gostiju koji nam dolaze za Uskrs se razlikuju:

  • Talijani će reći: Natale con i tuoi. Pasqua con chi vuoi, ili u slobodnom prijevodu – Božić s obitelji, a Uskrs s kime želiš. Tako Talijani upravo za ovaj blagdan najviše putuju i najčešći su gosti. Što se hrane tiče, preferiraju janjetinu, no neće odbiti niti ribu, a artičoke su im tradicionalna poslastica.
  • Nijemcima je Uskrs velik blagdan, ne radi se od Velikog petka pa sve do Uskrsnog ponedjeljka, a školski praznici obično traju dva tjedna. Vole uskrsne zečiće i farbanje jaja i sve pripadajuće sitnice, što im je i obavezna stolna dekoracija, dok bi željeni menu obuhvaćao ribu te jednostavnija jela od janjetine i krumpira.
  • Austrijancima je tradicija Uskrsa jako važna i zapravo ga provode s obitelji. Slično kao i za Božić, imaju uskršnje proljetno drvce koje ukrašavaju jajima, te kao i u Hrvatskoj picanje jaja i potragu za jajima. Za Uskrs rijetko putuju, i češće se događa da turisti odlučuju u Austriji provesti Uskrs, nego što Austrijanci putuju u inozemstvo.

U Hrvatskoj se na Uskrs događaju brojne tematske manifestacije: picanje jaja u Mošćenicama kraj Opatije, uskrsni doručak koji se nudi gostima, bira se najbolja sirnica otoka Brača.


Uskrs do 2030

U uskrsnom periodu zapravo počinje sezona u Hrvatskoj. Da bi Uskrs zaista postao iskorišten potencijal, bilo bi dobro osmisliti kvalitetne ponude koje ćete dalje komunicirati svojim potencijalnim gostima. Za to vam treba podatak kada u budućim sezonama pada Uskrs, zar ne?


Ukoliko još niste imali priliku čitati tiskano izdanje časopisa Turizam Info naručite BESPLATNI PRIMJERAK.

NARUČI BESPLATNI PRIMJERAK ➤