fbpx
Turizam info

Nauticon u projektu digitalne transformacije

Ove godine se više nego ikada prije uvidjela važnost ekologije, posebice tijekom globalnog lockdowna kad smo svi postali svjesni posljedica ljudskog djelovanja i upotrebe plastike. Velik broj poduzeća se stoga okrenuo održivim načinima proizvodnje, a primjer dobre prakse dolazi i iz tvrtke Nauticon iz Matulja kraj Opatije. 

Ova obiteljska tvrtka je već više od 30 godina na usluzi nautičarima u izradi tendi i pokrivala za brodove, a ove godine su iskoristili priliku da se prijave za sredstva Europske unije kako bi krenuli u nabavku novih, održivih tehnologija. Kako saznajemo od Ive Kalebića, nabavljen je ploter za printanje velikih dimenzija te uređaj za 3D digitalno mjerenje brodova, koji je zamijenio dosadašnju metodu mjerenja uz pomoć plastičnih folija i time smanjio štetan utjecaj na okoliš, a ujedno pomogao efikasnijem radu cijele ekipe.

Projekt je prepoznat, tako da su im dodijeljena sredstva u iznosu od 438.411,99 kn, a sufinanciran je iz fondova Europske Unije (EFRR), OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.