fbpx
Turizam info

Phaidon.. ili gdje chefovi jedu

Ovaj gastronomski vodič sadrži preporuke 650 chefova iz cijelog svijeta i njihove omiljene restorane u više od 70 zemalja

Ako vjerujemo nečijoj preporuci, onda je to sigurno preporuka chefa čiju hranu volimo jesti i kojeg cijenimo. Tom su se logikom vodili i izdavači iz tvrtke Phaidon, koji su 2012. godine pokrenuli svoje prvo izdanje posvećeno gastronomiji.

Radi se o gastronomskom vodiču, koji je na jednom mjestu okupio recenzije i preporuke 650 najboljih svjetskih chefova. Preporuka obuhvaća sve tipove restorana i pokriva različite motive odlaska u ugostiteljski objekt. Tako se u preporuci nalaze restorani s Michelinovim zvjezdicama, restorani srednje klase, gostionice, bistroi i zalogajnice – dakle raspon pokriva restorane u koje se odlazi na super finu večeru, poslovni ručak, pa sve do objekata u kojima u tri ujutro možete nešto pojesti na brzinu.

Ukupno se tu radi o više od sedam tisuća preporuka s kratkim objašnjenjem zašto baš taj objekt i što pojedini chef u njemu posebno cijeni. Moderno koncipiran, s puno infografika i user-friendly obrađenim sadržajem, na tržištu je u trećem izdanju, a prodaje se u čak 250 tisuća primjeraka. Ovaj vodič zapravo nije konkurencija Michelinu niti drugim gastro vodičima, jer se radi o drukčijem pristupu i konceptu. 27.95 € / phaidon.com

PHAIDON IZDANJA: OD UMJETNOSTI DO GASTRONOMIJE
Phaidon je vodeći svjetski izdavač knjiga o umjetnosti koji je osnovan 1923. godine u Beču. Tadašnji vlasnici su bili Židovi te su pred nacističkim progonima izbjegli u London, gdje su nastavili uspješno poslovati nakon Drugog svjetskog rata.

Kompanija je tijekom godina mijenjala vlasnike, ali se uvijek fokusirala na umjetnost, da bi 2012. godine proširila izdanja i izvan umjetničkog miljea. Danas su u njihovim izdanjima i preporuke barmena za lokale s najboljim koktelima, preporuke barista gdje popiti najbolju kavu, no i brojna druga odlična izdanja vezana uz restoraterstvo i gastronomiju.