fbpx
Turizam info

Porast dolazaka i noćenja u svibnju i prvih pet mjeseci

U Hrvatskoj trenutno boravi više od 190 tisuća turista čime se nastavlja dobar trend iz svibnja s 1,3 milijuna dolazaka i 4,9 milijuna noćenja, što je za 178 i 155 posto više nego u istom mjesecu 2021., čime su poboljšani i rezultati fizičkog turističkog prometa za pet mjeseci ove godine.

Od trenutnih 190 tisuća turista u Hrvatskoj, oko 175 tisuća su stranci, a među njima je najviše Nijemaca, Austrijanaca i Britanaca. Slijede turisti iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i SAD-a, iznose na upit Hine iz HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) na temelju podataka iz sustava eVisitor i eCrew.

Turisti najviše borave i noće u hotelima i kampovima, nešto manje njih u privatnom smještaju, dok je tijekom svibnja najviše noćenja bilo u hotelima, 1,8 milijuna, zatim privatnom smještaju 1,1 milijun, u kampovima više od milijun noćenja, a u nautičkom charteru 326 tisuća.

Ukupno je u svibnju s 1,3 milijuna turista i 4,9 milijuna noćenja dostignuta razina od 78 odnosno 86 posto prometa iz svibnja 2019. godine, pri čemu je najviše noćenja ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Kvarneru te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Po destinacijama, najviše noćenja u svibnju ostvareno je u Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču, Zagrebu, Umagu i Zadru.

Tijekom prvih pet mjeseci 10 milijuna noćenja
U prvih pet mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 10 milijuna noćenja ili 153 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, a to je ostvarilo 2,9 milijuna turista ili 175 posto više nego što ih je došlo lani.

U odnosu na 2019., to je 77 posto rezultata u dolascima i 88 posto u noćenjima, a najviše noćenja bilo je na područjima Istre, Kvarnera te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Među destinacijama, Zagreb je prvi u noćenjima te potom Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Umag i Zadar, a domaće turiste, koji su u pet mjeseci ukupno prvi u ostvarenim noćenjima, slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci i turisti iz UK.