fbpx
Turizam info

Predstavljen Hrvatski digitalni turizam

Predstavljen je završetak provedbe projektnih aktivnosti u okviru projekta Hrvatski digitalni turizam – eTurizam vrijednog više od 5 milijuna eura

U sklopu njega postojeće e-usluge sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor i platforma croatia.hr, doživjele su uspješnu nadogradnju i daljnju digitalizaciju, a predstavljene su i tri nove javne e-usluge u turizmu; TuRegistar – središnji turistički registar, TuStart – za registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja u području turizma i ugostiteljstva te TuRiznica – sustav za dodjelu dostupnih potpora u turizmu.
 
Riječ je o e-uslugama koje bi uz pomoć naprednih tehnologija trebale unaprijediti turistički sektor i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu, povećati učinkovitost kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva, smanjiti troškove pružanja javnih usluga i mogućnost pogrešaka u pružanju istih te u konačnici, imati središnju ulogu u promoviranju hrvatskog turizma.

Pet e-usluga
 
TuRegistar središnji je registar za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u formatu jedinstvenog elektroničkog sustava koji pruža javnu i transparentnu sliku građanima o turističkim objektima, zajednicama, sadržajima te osobama, tvrtkama i institucijama koje su povezane s turističkom djelatnosti. 
 
TuStart objedinjuje sve postupke vezane uz registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanja poslovanja u području turizma i ugostiteljstva tj. koja građanima i gospodarskim subjektima omogućuje podnošenje svih zahtjeva na jednom mjestu, na brži i lakši način. 
 
TuRiznica građanima omogućuje i da putem web platforme na jednom mjestu dobiju informacije o svim dostupnim potporama i poticajima u turizmu koje dodjeljuju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i drugi. 
 
eVisitor je uspostavljen 2016. godine kao online aplikacija za prijavu i odjavu gostiju te praćenje obračuna i naplate turističke pristojbe putem interneta. Korisnicima omogućuje da na što učinkovitiji način koriste sustav i podatke i tako unaprijede svoje poslovanje i kvalitetu svojih usluga. 
 
Web platforma croatia.hr pruža turističke informacije i podatke sažeto, ažurirano i povezano na jednom centralnom mjestu pomoću modernih i naprednih tehnologija. Namijenjena je turistima, turističkim zajednicama i široj javnosti.