fbpx
Turizam info

Znate li razliku između macchiata, cappuccina, espressa, ristretta i ostalih kavenih napitaka?

(Tekst i infografika originalno objavljeni u časopisu Turizam info, jesen 2019 – broj 79)

Uz najčešće macchiato i cappuccino, donosimo osnovne sastojke i karakteristike nekih drugih vrsta napitaka od kave koje u sljedećoj sezoni možete uvrstiti u ponudu vašeg hotela ili restorana

Dobra kava razlog je zbog kojeg gosti željno dolaze u vaš lokal, baš kao što loša kava može biti razlog da ga zaobilaze u velikom luku. Mješavine kave koje su ugostiteljima na raspolaganju kao i čitav pristup pripremi i posluživanju kave otišli u posljednjih nekoliko godina jako daleko. Ono na što ipak treba obratiti pažnju, jest sedam elemenata poznatih u svijetu kave pod imenom 7M.

Za dobru kavu svih sedam mora biti jednako kvalitetno i jednako dobro funkcionirati. To su:

M1 – macchina – aparat za kavu
M2 – miscela – mješavina kave
M3 – mlinac za kavu
M4 – mano ili tehnika kuhanja kave
M5 – manutenzione ili održavanje aparata za kavu
M6 – misura – normativi za napitke
M7 – motivacija osobe koja kuha kavu. Ne zaboravimo da edukacija osoblja u segmentu pripreme kave i prepoznavanja njezine kvalitete, ima gotovo jednaku važnost kao i svih ovih ostalih šest elemenata.

Razlike između 14 najčešćih kavenih napitaka pronađite u našoj infografici.