fbpx
Turizam info

Svart – održivi hotel budućnosti

Arhitekti i projektanti su godinu dana proučavali kako što bolje iskoristiti intenzitet sunca, vjetra i vode kako bi izgradili hotel koji stvara više energije nego je troši. Projekt je pred završetkom u Norveškoj, te se smatra jednim od najboljih na svijetu što se tiče održivosti, ekologije, dizajna i arhitekture te ekskluzivnog turizma

Kada putnike mlađih generacija, millennialsa i generacije Z, upitate što im je najvažnije kod odabira hotela i destinacije, jedan od najčešćih odgovora je ekologija. Na tom tragu, u Norveškoj je u tijeku završetak gradnje hotela, koji bi u svakom svom segmentu trebao predstavljati ono što se od hotela za generacije koje dolaze očekuje – dizajn koji nadilazi sva očekivanja, ekskluzivnu i drukčiju ponudu, vrhunsku uslugu i sve to uz visoki stupanj energetske autonomije i ekološke održivosti.

hotel Svart se nalazi na najsjevernijem djelu Norveške gdje će posjetitelji moći uživati i u polarnoj svjetlosti

Smješten u pomalo divljem okruženju norveškoga polarnog kruga, u moru fjorda Holandsfjorden i neposredno ispod glečera Svartsen, Svart će oblikom pravilne kružnice biti presedan u gradnji i dizajnu. Gostima će na raspolaganju biti spektakularan panoramski pogled na okruženje, a u zimskim mjesecima i na polarnu svjetlost – Auroru Borealis.

Osim po pogledu, Svart će biti poseban i po tome što će biti energetski pozitivan i neovisan, što znači da će iz obnovljivih izvora stvarati više energije nego što je bude trošio. Da bi se postigla tolika učinkovitost bilo je potrebno izaći iz zone komfora i ustaljenih pravila. Arhitekti iz studija Snøhetta su tako godinu dana proučavali vremenske uvjete fjorda, utjecaje mora i plime, vjetra i sunčeve energije.

U gradnji hotela su korišteni drveni stupovi koji simboliziraju tradicionalne stavke za sušenje bakalara. Hotel je u potpunosti izgrađen od ekoloških materijala, te je u gradnji maksimalno izbjegnuto korištenje betona

Nakon što su dobili i obradili podatke, projektirali su građevinu koja je inspirirana fiskehjell drvenom konstrukcijom koja se tradicionalno u Norveškoj koristi za sušenje bakalara, te ribarskom nastambom rorbue okruglog oblika koja se koristila tijekom sezone ribolova. Hotel će tako biti građen na konstrukciji od vodootpornih stupova čime se postiže efekt kao da lebdi iznad vodene površine zbog čega utjecaj na temperaturu u unutrašnjosti nemaju niti more niti tlo.

U gradnji je maksimalno izbjegnuto korištenje betona i čelika, a na krovu se nalaze solarni paneli koji će stvarati dovoljno energije za operativno poslovanje, i to bez obzira na dio dana ili godine, te neovisno o godišnjem dobu. Hotel će raspolagati s četiri restorana, spa centrom, namirnice će biti u cijelosti iz vlastite ekološke proizvodnje. U periodu od pet godina planirano je da će objekt biti CO2 neutralan i poslovati na principu zero waste, po čemu bi također trebao biti jedinstven u svijetu. Znanost i tehnologija koja stoje iza projekta bit će prezentirani gostima kroz dizajnerski edukativni centar u kojem će se održavati i radionice o gospodarenju otpadom, zaštiti glečera i ekološkoj održivosti.

Investitor Iza projekta stoji MIRIS, domicilna kompanija okrenuta građenju na način da zgrade proizvode više energije nego što je troše, bilo da se radi o poslovnim zgradama ili domovima. Rade na stvaranju novih tehnologija upravljanja energijom i korištenjem obnovljivih izvora. Prvi veliki projekt kojeg su predstavili je upravo hotel Svart, koji bi trebao koristiti 85% manje energije nego običan hotel. Solarni paneli stvarat će dovoljno energije za njegovo redovno poslovanje, a ta se energija koristi i tijekom gradnje.