fbpx
Turizam info

Trendovi putovanja za 2024. godinu

Prve pripreme za sljedeću turističku sezonu već počinju, pa nije naodmet znati što preferiraju i na koji način razmišljaju naši gosti. Jedan od izvještaja o aktualnim trendovima putovanja predstavila je Expedia, a temelji se na vlastitim podacima te na globalnoj anketi koja je obuhvatila više od 20 tisuća putnika.

Ono što je evidentno za 2024. godinu jest korištenje umjetne inteligencije u planiranju putovanja, gdje je čak 40 posto putnika planira koristiti kako bi pronašli odgovarajuće destinacije.

U istraživanju je obuhvaćen i trend “dvojnika“, popularan na TikToku, gdje mnoge destinacije nude alternative skupljim destinacijama. Primjeri su Pattaya na Tajlandu (zamjena za Bangkok); Paros u Grčkoj (zamjena za Santorini); Curacao na Karibima (zamjena za St. Martin) i Perth, Australija (zamjena za Sydney).

Set-jetting” trend će nastaviti rasti i u 2024. godini, s putnicima koji istražuju destinacije koje su vidjeli u televizijskim emisijama i filmovima.

Osim toga, Expedia očekuje da će putnici sve više prihvaćati tzv. “suha putovanja“, odnosno putovanja na kojima se ne konzumira alkohol, što je posebno popularno među pripadnicima Generacije Z.