fbpx
Turizam info

U prvom kvartalu 18,4% više noćenja turista na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a, u ožujku su nastavljene dvoznamenkaste stope rasta fizičkih pokazatelja u turizmu na godišnjoj razini.

U komercijalnim smještajima ostvareno je 424 tisuće dolazaka i 982 tisuće noćenja turista, što predstavlja porast dolazaka za 34,7% odnosno porast noćenja za 21,0% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U odnosu na ožujak rekordne 2019., ostvareno je 5,6% manje dolazaka, no 4,1% više noćenja.

Od ukupnog broja ostvarenih noćenja u ožujku, gotovo 70% odnosilo se na strane goste. Strani turisti ostvarili su 273 tisuće dolazaka i 682 tisuće noćenja, što je za 42,8% više dolazaka odnosno 22,1% više noćenja u odnosu na ožujak 2022. S druge strane, domaći turisti ostvarili su 151 tisuću dolazaka i 300 tisuća noćenja, što je porast dolazaka za 22,3% i noćenja za 18,4% u odnosu na ožujak prethodne godine.

Ukupan broj noćenja koji su ostvarili domaći i strani turisti u razdoblju od siječnja do ožujka veći je za 18,4% u odnosu na prvo tromjesečje 2022. ali i 11,9% u odnosu na isto razdoblje rekordne 2019. godine. Najviše stranih turista došlo je s najznačajnijih hrvatskih emitivnih tržišta, Slovenije, Njemačke, Austrije, Italije te Bosne i Hercegovine.

Peti mjesec zaredom najviše noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz Slovenije (103 tisuće ili 15,1% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista), a slijede turisti iz Njemačke (13,6%), Austrije (10,7%), Italije (5,6%) te SAD-a (5,1%). Najviše noćenja u ožujku ponovno bilježi Istarska županija (231 tisuća), odnosno 23,5% od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. Slijedi Primorsko-goranska županija s 161 tisućom noćenja te Grad Zagreb s 160 tisuća noćenja.

U hotelima je ostvareno više od polovice noćenja turista, odnosno 624 tisuće noćenja ili 63,5% od ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine noćenja turista u hotelima porasla su za 35%. Slijede noćenja turista ostvarena u sobama, apartmanima i kućama za odmor (25,5% od ukupno ostvarenih noćenja).

Sklonost putovanjima i dokolici ostaje prisutna, a blizina hrvatskog tržišta te prepoznatljiva i rastuća kvaliteta ponude omogućavat će ostvarenje dobrih rezultata i u ovoj godini. Nastavak izvrsnih turističkih rezultata i u prvom tromjesečju 2023. potiču optimizam oko još jedne uspješne turističke sezone, a tome u prilog idu i pokazatelji rezervacija za središnji dio turističke sezone. Istovremeno čimbenici poput ulaska u schengenski prostor i uvođenja eura olakšavaju razmjenu usluga i smanjuju transakcijske troškove. S druge strane, negativni rizici proizlaze iz intenziteta usporavanja gospodarskih aktivnosti i obuzdavanja inflacije kod najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske.