fbpx
Turizam info

Otvoren natječaj za sufinanciranje Konkurentnost turističkog gospodarstva

Javni poziv na konkurentnost turističkog gospodarstva

Ministarstvo turizma i sporta otvorilo je Javni poziv za sufinanciranje kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva vrijedan 3.4 milijuna eura za unapređenja turizma kroz zelene inicijative i digitalizaciju.

Cilj je ojačati turistički sektor čineći ga konkurentnijim i održivijim, s fokusom na razvoj ekološki prihvatljivih turističkih proizvoda, poboljšanje poslovnih procesa u ugostiteljstvu, razvoj inovativnih turističkih usluga, promicanje kružnog gospodarstva i povećanje energetske efikasnosti.

Program obuhvaća pet ključnih mjera, usmjerenih na različite sektore turističke industrije, uključujući hotele, kampove, obiteljska poljoprivredna gospodarstva važna za razvoj kontinentalnog turizma, te ugostiteljske objekte u kojima su ove godine uključene i slastičarnice. Osim toga, podržava se zelena i digitalna tranzicija u nautici.

Financijska sredstva dostupna su malim poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima registriranim za pružanje ugostiteljskih usluga. Program se sastoji od pet specifičnih mjera:

Mjera A potiče ulaganja u energetsku efikasnost i digitalizaciju u sektoru hotela.

Mjera B usmjerena je na kampove u određenim regijama, podržavajući ulaganja u održivost i tehnološke inovacije.

Mjera C fokusira se na ugostiteljske objekte s cjelogodišnjim poslovanjem, omogućavajući im ulaganje u energetsku efikasnost i digitalne procese.

Mjera D pruža potporu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za razvoj novih turističkih atrakcija, poput vinotočja i digitalnih usluga..

Mjera E namijenjena je ulaganjima u nautički turizam, odnosno poboljšanju ponude plovnih objekata i charter usluga.

Jedan od segmenata za koji se može zatražiti sufinanciranje su i punionice su električnih vozila, usluge koja se sve više postaje standard u turističkim objektima. Prijaviti se mogu hoteli, kampovi, restorani, OPG-ovi kao i plovni objekti nautičkog turizma, a ovisno o tipu objekta, potpore iznose od 15.000 do 35.000 eura. Zainteresirani se mogu javiti direktno firmi Intis engineering koja će im ponuditi cjelokupnu uslugu: to uključuje samu punionicu, izraditi prijave na poziv za sufinanciranje i na kraju instalaciju punionice.

Prijave za program Konkurentnost turističkog gospodarstva se podnose isključivo online na portalu eTurizam. Javni poziv otvoren je do 15. ožujka 2024. godine, a više informacija možete pronaći na Javni poziv.