fbpx
Turizam info

Rješenje za sprečavanje legionele u turističkim objektima

Većina hrvatskih turističkih objekata okrenuta je sezonalnom poslovanju. Da bi se adekvatno pripremili za prve goste, treba voditi računa o još jednom detalju, a to je zaštita od legionele. Radi se o bolesti stajaćih voda i klimatizacijskih sustava koja izaziva legionarsku bolest, a može se spriječiti ukoliko o njoj znate nešto više. Jedno od rješenja za sprečavanje dolazi iz tvrtke TECE

Problem s legionelom najviše se pojavljuje u objektima sezonskog karaktera što je potaknulo je njemačku tvrtku TECE, jednoga od najvećih svjetskih proizvođača sanitarne tehnike, da osmisli novi vodokotlić s ugrađenom elektronikom, putem koje se može programirati automatsko ispiranje cjelokupnog sanitarnog sustava u hotelskim sobama i kućama za odmor. Time se sprječava mogućnost pojave legionele.

Sustav je zamišljen da se prilikom projektiranja i instalacije cijevi tople i hladne vode po dovodu u hotelsku sobu, kao i obično provode do tuša, umivaonika, bidea i završavaju u vodokotliću. Vodokotlić u sebi ima ugrađene elektroventile i procesnu elektroniku na koju se korisnik (voditelj tehničke službe hotela) spaja putem obične bluetooth veze. Svaki vodokotlić u svakoj hotelskoj sobi zasebna je jedinica i na aplikaciji na mobilnom telefonu voditelja tehničke službe moguće je programirati svaki pojedinačno.

Kod instalacije u manjim kućama za odmor i zasebnim apartmanima sustav se može konfigurirati i na način da je samo zadnji priključak tople i hladne vode sustava TECE Hygiene Flush, dok su ostali povezani prije njega obični TECE modeli. Programiranje je potpuno prilagođeno upravljanju za individualne objekte (sa svega jednom, dvije ili manje jedinica), ali i za hotele (neograničen broj soba).

Svaka jedinica TECE Hygiene Flush u aplikaciji na mobilnom telefonu pokazuje zasebno i automatsko ispiranje i može se podesiti na intervale od više puta dnevno do svega jednom mjesečno. Osim podešavanja samog intervala, putem aplikacije se podešava i količina ispiranja: od 1 do 100 litara za svako ispiranje (zasebni ventili za toplu i za hladnu vodu).

Ovaj pametni vodokotlić bilježi i svako drugo ispiranje i potrošnju te se na ovaj način može i kontrolirati eventualne gubitke u sustavu. Koliko je ovaj novi model TECE Hygiene Flush hotelskog vodokotlića prihvaćen govori podatak da je već značajan broj hotela u Europi koji su sad u završnoj fazi gradnje uvrstio ovaj sustav kako bi podignuo razinu higijene i sigurnosti. Među referencama posebno se ističu novi hotel Tab u Düsseldorfu (438 soba) i Hilton u zračnoj luci u Münchenu (550 soba).

Više o TECE Hygiene Flush sustavu na www.tece.hr