Turizam info

Vrste kave

Uz najčešće macchiato i cappuccino, donosimo osnovne sastojke i karakteristike nekih drugih vrsta napitaka od kave koje možete uvrstiti u ponudu vašeg hotela ili restorana

Dobra kava razlog je zbog kojeg gosti željno dolaze u vaš lokal, baš kao što loša kava može biti razlog da ga zaobilaze u velikom luku. Mješavine kave koje su ugostiteljima na raspolaganju kao i čitav pristup pripremi i posluživanju kave otišli u posljednjih nekoliko godina jako daleko.

Ono na što ipak treba obratiti pažnju, jest sedam elemenata poznatih u svijetu kave pod imenom 7M. Za dobru kavu svih sedam mora biti jednako kvalitetno i jednako dobro funkcionirati. To su:

M1macchina – aparat za kavu
M2miscela – mješavina kave
M3mlinac za kavu
M4mano ili tehnika kuhanja kave
M5manutenzione ili održavanje aparata za kavu
M6misura – normativi za napitke
M7 – motivacija osobe koja kuha kavu

Ne zaboravimo da edukacija osoblja u segmentu pripreme kave i prepoznavanja njezine kvalitete, ima gotovo jednaku važnost kao i svih ovih 7M elemenata.

Što je potrebno za savršeni espresso?
7-9 g mljevene kave, temperatura vode 92°C, temperatura napitka u šalici 65°C, pritisak vode: 9 bara, vrijeme kuhanja 25 sekundi, količina eteričnih ulja 2 mg/l, količina kofeina 100 mg po šalici, konačna količina napitka uključujući pjenu 25-35 ml

Izvor: SCA Premier Trening Campus

Ristretto 
Kratki espresso
cca 0,025 l
Espresso 
Ekstrakcija kave
najviše 0,03 l
Dupli espresso
Ekstrakcija kave
0,06 l
Macchiato 
Skladan omjer toplog
mlijeka i espressa
Kava sa šlagom 
Espresso uz
dodatak šlaga
Cappuccino 
Espresso s toplim
tučenim mlijekom
Bijela kava 
Mlijeko se dodaje
u espresso, količina
mlijeka je jedna šalica
Americano 
Topla voda i
ekstrakcija
kave 0,03 l
Cortado 
Skraćeni espresso
s malo toplog mlijeka
bez pjene
Corretto 
Espresso s
alkoholnim pićem
0,02 l
Melange 
Espresso s
toplim mlijekom
i šlagom
Mocha 
Espresso s toplim
mlijekom i tekućom
čokoladom
Affogato 
Espresso preliven
preko kuglice
sladoleda
Shakerato 
Ekstrakcija od
najviše 0,03 l
kave tučena u ledu

Tekst je originalno objavljen u časopisu Turizam info 79, jesen 2019.

POKRENI PRETPLATU