Lokalna priča globalnog karaktera: Tuna, Sushi & Wine Festival

9. travnja 2025.  |  Događaji

Razvoj cjelogodišnje turističke ponude često zahtijeva inovativna rješenja, a Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru koji se ove godine održava od 8. do 12. travnja ističe se kao primjer manifestacije koja lokalne resurse spaja s globalnim kulinarskim trendovima.

Pokrenut 2015. godine na inicijativu tadašnjeg japanskog veleposlanika Keijija Idea, festival je osmišljen kako bi istaknuo plavorepu tunu uzgojenu u zadarskom arhipelagu i kroz gastronomski doživljaj povezao tradicije Hrvatske i Japana.

Kvalitetna lokalna vina i bogata gastronomska baština oplemenili su ovu priču, dok je sushi kao glavna tema odabran zbog globalne popularnosti i kao idealna platforma za kreativno korištenje jadranske tune i drugih lokalnih sastojaka.

Raznolik program

U svojih deset godina postojanja, festival je prerastao lokalne okvire i postao prepoznatljiv događaj na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Od nekoliko stotina posjetitelja u prvim izdanjima, danas privlači tisuće ljubitelja gastronomije.

Program obuhvaća showcooking renomiranih chefova, tematske večeri u restoranima, edukativne radionice te zabavne sadržaje poput koncerata i aktivnosti za djecu. Lokalni uzgajivači tune imaju važnu ulogu u festivalu – osim što osiguravaju vrhunsku tunu, educiraju posjetitelje o održivom ribarstvu i procesima uzgoja.

Vinari, s druge strane, kroz degustacije i radionice predstavljaju najbolje sorte regije. Posebno zanimljive su upravo degustacije vina koje posjetiteljima otkrivaju kako vina zadarske regije savršeno nadopunjuju sushi i jela od jadranske tune.