Noćnjak 2025. na Rabu okupio maslinare i uljare

19. ožujka 2025.  |  Događaji

Domaćin ovogodišnjeg izdanja bio je hotel Padova, a događaj je započeo tradicionalnim činom sadnje masline ispred hotela – simboličnim priznanjem važnosti maslinarstva u mediteranskom okruženju.

Najbolje monosortno maslinovo ulje dolazi iz Istre

Noćnjak je i ove godine bio prilika da maslinari provjere kvalitetu svojih ulja i predstave proizvode stručnom žiriju i kolegama iz struke. Posebno nestrpljenje vladalo je među onima koji su se prijavili na natjecanje, a ovogodišnji šampion za kvalitetu pakovine i najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dolazi iz Istre.

Titulu je osvojilo ulje sorte buža, proizvedeno na OPG-u Brčić Vilma iz Vižinade. Njihovi maslinici broje čak 1700 stabala raspoređenih na nekoliko lokacija u Istri, a obitelj Brčić već 20 godina proizvodi maslinovo ulje postupkom hladnog prešanja. Njihov trud i predanost proizvodnji vrhunskog ulja prepoznat je na brojnim festivalima i manifestacijama, što potvrđuju brojne zlatne i srebrne medalje u njihovoj kolekciji.

Nagrada za šampiona izgleda pakovine ove je godine pripala tvrtki Montenegro Petrol iz Bara u Crnoj Gori. Među višesortnim uljima, najboljim je proglašeno ono Stojana Marušića iz Lokvica u Sloveniji, dok je najbolje ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje proizveo OPG Laurenta Domagoja Živkovića iz Zečeva Rogozničkog, za ulje sorte oblica.

Inovacije i tradicija: Najbolji proizvodi od masline

U kategoriji prehrambenih proizvoda od maslina, priznanje je dobila Uljara Radojković s Hvara za aromatizirano maslinovo ulje s okusom češnjaka, dok je priznanje za najbolji kozmetički proizvod od masline osvojila slovenska tvrtka Lisjak d.o.o. za njihov Olive Garden Massage Oil Orchid. Nagrada za najbolji proizvod od drva masline dodijeljena je Obrtu Limbel Pere Eterovića s Brača, koji je osvojio priznanje za ručno izrađenu vazu.

Nagrađeni u kategoriji najboljih proizvoda od masline

Među hrvatskim otočnim proizvodima, istaknulo se ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte levantinka koje proizvodi Udruga maslinara Zlatna Šoltanka sa Šolte, još jednom potvrdivši kvalitetu šoltanskih maslinara.

U kategoriji otvorenih maslinovih ulja, najboljim je proglašeno ulje sorte picholine koje proizvodi OPG San Rocco Silvana Bartolića iz Poreča, dok je među srednje intenzivnim ekstra djevičanskim uljima najbolje ocijenjeno ulje Ivice Kapitanovića iz Biograda na Moru.

Najbolja otvorena maslinova ulja proizveli su Ivica Kapitanović i Silvano Bartolić

Dodijeljena su i posebna priznanja za doprinos razvoju maslinarstva

Među laureatima se ističe Milena Bučar Miklavčić iz Kopra, koja je nagrađena za životni doprinos promociji maslinova ulja slovenske Istre. Priznanje za višegodišnji doprinos razvoju maslinarstva dobio je Marijan Kalanj, vlasnik tvrtke Messis d.o.o., poznat po nesebičnom pružanju savjeta i podrške maslinarima. Priznanje Zlatna amfora Noćnjaka, za doprinos razvoju maslinarstva na lokalnoj razini, pripalo je Udruzi maslinara Orkula s Raba.

Noćnjak je ove godine još jednom pokazao da je maslinovo ulje više od prehrambenog proizvoda – ono je dio tradicije, identiteta i nezaobilazan dio gastronomske ponude na Mediteranu. Za sve profesionalce u turizmu i ugostiteljstvu, ovakvi događaji podsjetnik su na važnost kvalitetnih lokalnih proizvoda koji mogu dodatno obogatiti ponudu i oduševiti goste autentičnim okusima.

Sve nagrađene možete pogledati ovdje.