fbpx
Turizam info

Projekti: Muzej tartufa u Istri

U Paladinima ponad Buzeta poznata tartufarska obitelj Karlić otvorila je prvi muzej tartufa, posvećen svemu onome što čini tartufarstvo u Istri, no i puno šire. Kroz detalje iz povijesti, alate, zanimljivosti o tartufu, svaki posjetitelj odavde izlazi bogatiji za jedno novo iskustvo i drukčiji doživljaj tartufa

Za ovaj muzej s pravom možemo reći da je “mali muzej s puno duše”. Muzej tartufa novi je projekt obitelji Karlić, zaslužne za brojne inovativne turističke proizvode vezane za tartufe poput lova na tartufe. Nakon nove kušaonice otvorene pred nekoliko godina, sada je došao red i na muzej. U njemu je prikupljeno sve ono što čini tartufarstvo u Istri, no i dodatno oplemenjeno jednom širom slikom o tartufima u svijetu, sa željom da posjetitelj na jednostavan, neopterećen i zabavan način upozna ovu zanimljivu i posebnu gljivu, jednu od najstarijih namirnica koje koristimo i dan danas.

– Dugo godina ovo je bila moja želja i san. Kupili smo jednu stariju zgradu u neposrednoj blizini naše kušaonice, i tu sam želio na jednom mjestu pokazati kako se u Istri razvijalo tartufarstvo, predstaviti male ljude koji su započeli priču s tartufima kada još i nisu znali što je to, a i da na neki način zahvalim djedu Ivanu Rašpoliću što je bio uporan u traženju i promicanju tartufa. Danas smo dio priče koja svrstava Istru u jednu od najvažnijih svjetskih tartufarskih regija – rekao nam je Ivan Karlić.

CRTICE IZ POVIJESTI
U muzeju se može vidjeti kako izgleda korijen stabla oko kojega će se razviti i rasti tartufi, saznati nekoliko detalja iz povijesti kada su se tartufima pripisivala božanska svojstva, te osjetiti zašto je tartuf toliko popularan, koji su pisci svoja djela posvećivali tartufu te kojim je povijesnim ličnostima služio kao afrodizijak. Poseban je dio posvećen razvoju tartufarstva Istre, prvom službenom pronalasku bijelog tartufa 1929. godine, čime se potvrdilo da je Istra tartufarska regija, te vrstama i specifičnostima tartufa.
Posebno je zanimljivo da je svaka od četiri najzastupljenije vrste tartufa koje uspijevaju u Istri posebno predstavljena, a moderne tehnologije su omogućile da posjetitelji mogu isprobati njihov specifičan miris i vidjeti kako se razlikuju. Predstavljen je i najveći tartuf od 1,31 kilograma kojeg je u Buzetskoj šumi 1999. godine pronašao Giancarlo Žigante, a dio muzeja je posvećen i svim onim lokalnim lovcima na tartufe koji su svakodnevnim odlascima u lov također doprinijeli razvoju ove lijepe priče.

Ivan Karlić godinama je prikupljao povijesne predmete iz svoje obitelji, ali i od ostalih tartufara, pa je dio muzeja posvećen i alatima poput lopati za otkopavanje tartufa koje se u Istri zovu otke, evidencijama o prikupljenim i prodanim tartufima, starim vagama, košarama, dozvolama za lov na tartufe, kalkulatorima i ostalim svakodnevnim predmetima koji su se nekada koristili prilikom lova i otkupa.


Kako muzej izgleda možete vidjeti u galeriji!