Dobri restorani 2025.

30. rujna 2025.  |  Novosti

Najbolji restorani u zemlji su splitski Dvor, Boškinac, Vila Rova i Fogo by Bekal, a chef godine je Matija Bogdan.

U prepunom zagrebačkom Petom kupeu ovog su ponedjeljka, 29. rujna, dodijeljene nagrade Dobrih restorana, koji se već 14. godinu dodjeljuju najboljim chefovima i restoranima. Atmosfera je od samog početka bila više nego pozitivna, a posebno je lijepo bilo vidjeti međusobnu podršku chefova, kako prije same dodjele, tako i za vrijeme proglašenja dobitnika, piše Jutarnji list.

Kao i svake godine, tim Dobre hrane obišao je više od 120 restorana diljem zemlje, kako bi na kraju odabrali najbolje u četiri glavne kategorije: restorani visoke kuhinje, restorani hotelske kuhinje visoke kategorije, restorani kreativne urbane kuhinje i restorani tradicionalne kuhinje. Uz to, kao i prijašnjih godina, proglašen je chef godine, kao i mladi chef u usponu, a prvi put dodijeljena je i nagrada za najistaknutiju osobu u slastičarstvu. Na kraju dodjele, posebna Grand Prix nagrada uručena je chefu Tvrtki Šakoti, za višegodišnju izvrsnost na našoj gastronomskoj sceni.

A NAJBOLJI RESTORANI SU…

Dodjela je započela uvodnim govorom urednika Dobre hrane Gordana Zečića, a zatim je voditelj Ivan Vukušić krenuo s proglašenjem dobitnika. U kategoriji najboljih restorana tradicionalne kuhinje treće mjesto zauzela je konoba Griblja iz Sukošana, drugo mjesto pripalo je konobi Jakan iz Jasenice, a prvo mjesto splitskom restoranu Dvor. Nagradu je od glavnog urednika Dobre hrane, Gordana Zečića, preuzeo chef Hrvoje Zirojević, jer je upravo zahvaljujući Zirojevićevu iskustvu, znanju i fantastičnom kuhanju Dvoru pripala ova važna nagrada.

U kategoriji najboljih restorana kreativne urbane kuhinje, u koju se ubrajaju bistroi, etnički restorani i svi oni koji pomalo iskaču iz formata tradicionalne, ali i visoke kuhinje, treće mjesto osvojio je šibenski Visiani, gdje kuha talentirani chef Grgo Bačelić, drugo mjesto pripalo je restoranu Zijavica iz Mošćeničke Drage, a prvo restoranu Fogo by Bekal, koji je otvoren ove godine i nastao je iz suradnje hotelskog lanca Valamar i chefova Tvrtka Šakote i Marka Turkovića. Nagrade je dobitnicima uručio Igor Kotaran iz Metro Hrvatska.

Predstavnicima hotelskih restorana visoke kategorije nagrade je uručio glavni urednik Jutarnjeg lista, Goran Ogurlić. Prozivanje dobitnika ponovno je počelo od trećeg mjesta, koje je pripalo restoranu Zinfandel‘s zagrebačkog hotela Esplanade. Drugo mjesto osvojio je rovinjski Cap Aureo, a prvo mjesto pripalo je malom, ali za našu scenu važnom hotelu na Krku – Vili Rovi. Nagradu je preuzeo, vidno iznenađen, chef Marin Pleše.

“Prije svega hvala Dobroj hrani i Jutarnjem listu na organizaciji ovog događaja. Zaista je uvijek lijepo pričati sa svim kolegama jer se svi susrećemo sa istim problemima. Želim zahvaliti svojim gostima, timu… Iznimno sam sretan što ovu nagradu nosim na svoj Krk. Ovo mi je još jednom pokazalo kako je odličan potez bio vratiti se kući i kuhati s namirnicama s kojima sam odrastao”, kazao je Pleše.

Potom je na red stiglo proglašenje najboljih restorana visoke kuhinje, koje je dodijelio Igor Kotaran, iz Metro Hrvatska. Treće mjesto ove godine osvojio je restoran LD s Korčule, drugo je pripalo restoranu Korak na Plešivici, a prvo mjesto restoranu Boškinac u Novalji, u kojem sada ponovno kuha nadareni chef Matija Bregeš. Upravo je on nagradu i preuzeo.

“Puno nam znači ova nagrada. Hvala apsolutno svakom članu našega tima”, poručio je Bregeš.

MLADI CHEF, CHEF GODINE, PASTRY CHEF I…

Nakon restorana, red je došao i da se nagrade pojedinci. Svake godine u izboru Dobrih restorana sudjeluju i naši priznati chefovi, koji svojim glasovima biraju najboljeg mladog chefa, a kojem se potom dodjeljuje nagrada “Andrej Barbieri”, u čast velikog i važnog chefa koji nas je prerano napustio. Ove godine njegovi kolege chefovi odlučili su kako nagradu zaslužuje Jurica Obrol iz lovranskog Ganeuma, za kojeg nisu štedjeli riječi hvale. Obrolu je nagradu dodijelio Filip Verbanac iz Coca-Cole HBC.

“Hvala vam najljepša, hvala svim kolegama, ova mi nagrada znači puno. A ako može još koja godina gore – bit će super. Vidimo se svi u Ganeumu”

Nagrada za chefa godine bila je jedna od najiščekivanijih ove večeri, a kada je proglašeno da ona pripada Matiji Bogdanu, dvoranom se začuo glasan pljesak, što još jednom pokazuje da je ona itekako zaslužena. Bogdanu je nagradu uručila Valerija Milković iz Hrvatske turističke zajednice.

“Fakat ovo nisam očekivao. Ne znam kaj reći… Puno vam hvala. Zaista se nadam da sam u proteklo vrijeme dobro predstavio našu industriju, ovo je veliki vjetar u leđa i zapravo ovim putem želim i službeno najaviti da uskoro s kolegom Palfijem, otvaram restoran u Zagrebu”, otkrio je živahan Bogdan.

Iako bi se dodjela ovdje obično bližila svome kraju, kako je to bio običaj proteklih godina, slavlja su se nastavila, jer ove godine dodijeljene su još dvije nagrade te na kraju nagrada za najbolju vinsku kartu.

Slastičarkom godine proglašena je Nika Čavlović iz restorana ManO2, a u odabiru ove značajne titule redakciji Dobre hrane pomogle su i članice žirija, Maša Salopek i Petra Jelenić, što joj itekako daje na dodatnoj vrijednosti. Niki Čavlović nagradu je dodijelio Ivan Ivičić iz Uprave PBZ Carda.

“Hvala svima koji su prepoznali moj rad, a najviše hvala mom šefu koji mi dopušta apsolutnu stvaralačku slobodu. Hvala Maši i Petri na potpori i cijelom mom timu”, kazala je Čavlović.

I NA KRAJU – VINSKA KARTA GODINE

Pred sam kraj, uručena je i Grand Prix nagrada chefu Tvrtku Šakoti, a na kraju i nagrada za Vinsku kartu godine, koja je pripala rovinjskom restoranu Cap Aureo Signature Restaurant. Nagradu je uručila Mia Vukdragović iz Badela 1862.

Upravo je time završen službeni dio dodjele, koji je, sigurni smo, još jednu godinu za redom mnoge učinio ponosima na svoj rad i trud. Večer je nastavljena u opuštenijem tonu i sve su nagrade, kako i priliči, na kraju i pošteno proslavljene, a posjetitelji su imali prilike prvi prelistati i novi broj magazina Dobra hrana, koji na kioske izlazi ove srijede, 1. listopada.

Izbor Dobri restorani uskoro ulazi u novu, 15. sezonu, a recenzije, kako stare, tako i nove, uvijek možete čitati na portalu Dobre hrane.