Domagoj Perković najbolji sommelier Istre i Kvarnera
15. travnja 2025. | Novosti
Sommelier iz Maistrinog hotela Amarin pokazao najbolje vještine na regionalnom natjecanju.
Domagoj Perković iz rovinjskog hotela Amarin (Maistra) pobijedio je na Prvenstvu sommeliera Istre i Kvarnera 2025. Prvenstvo se održalo 14. travnja u dvorcu Morosini-Grimani u Svetvinčentu te je dio strategije Hrvatskog sommelier kluba za podizanje kvalitete ugostiteljskih usluga i profesionalizaciju sommelierske struke u ključnim turističkim regijama. Natjecanje je okupilo 19 profesionalaca iz vodećih hotelskih kuća, wine barova i restorana s područja Istre i Kvarnera, započevši s eliminacijskim krugom 7. travnja u hotelu Ičići.
U drugi krug natjecanja, nakon pismenog testiranja i praktičnih zadataka, plasiralo se osam sommeliera: Alen Vukić iz Food & wine bara Ganeum (Lovran), Emir Ahmetbašić iz Hotela San Canzian (Buje), Karlo Salamon iz Restorana Nebo (Rijeka), Mladen Jaklinović iz Restorana By Fratelli Cerea Valamar (Poreč), Toma Marjan iz Hidden Wine Bistroa (Rijeka), Domagoj Perković i Igor Klarić, obojica iz Hotela Amarin (Rovinj), te Josip Orišković iz Dvorca Belaj.
Nakon uzbudljivog polufinala, u završni krug ušli su Domagoj Perković, Josip Orišković te Igor Klarić. Nakon završnih izazova, Perković je osvojio prvo mjesto, Orišković drugo, a Klarić treće mjesto. Sva trojica su pokazala izvanredno poznavanje vina i odličnu tehniku posluživanja.
Natjecatelji su ocjenjivani prema strogim kriterijima koji se primjenjuju i na nacionalnoj razini, a uključuju discipline poput posluživanja pjenušca, ispravka vinske karte, dekantiranja vina te prepoznavanja različitih vina i drugih pića. Ovakav pristup osigurava da regionalna natjecanja doprinose stvaranju sommeliera koji mogu zadovoljiti najviše standarde struke.
POPIS SVIH SUDIONIKA NATJECANJA
Istarska županija:
– Antonia Marić (Restoran Backyard, Pula)
– Boris Ograšek (Restoran Ponte Porton, Grožnjan)
– Dalibor Bastijančić (Vina Lunika, Kanfanar)
– Danijel Knapić (Restoran Momenti Isabella Valamar, Poreč)
– Domagoj Perković (Hotel Amarin, Maistra, Rovinj) – 1. mjesto
– Emir Ahmetbašić (Hotel San Canzian, Buje) – finalist drugog kruga
– Igor Klarić (Hotel Amarin, Maistra, Rovinj) – 3. mjesto
– Ivan Blažević (Konoba Bookun Valamar, Poreč)
– Josip Orišković (Dvorac Belaj, Belaj) – 2. mjesto
– Jovica Aćimović (Hotel Maestral, Aminess, Novigrad)
– Luka Švelić (Restoran By Fratelli Cerea Valamar, Poreč)
– Marija Damjanović (Hotel Marea Valamar, Poreč)
– Mladen Jaklinović (Restoran By Fratelli Cerea Valamar, Poreč) – finalist drugog kruga
– Sanja Mofardin (Restoran Spinnaker Valamar, Poreč)
– Viktor Peić (Hotel Amlbatros, Plava laguna, Poreč)
Primorsko-goranska županija:
– Alen Vukić (Food & wine bar Ganeum, Lovran) – finalist drugog kruga
– Karlo Salamon (Restoran Nebo, Rijeka) – finalist drugog kruga
– Matej Bubalo (Food & wine bar Ganeum, Lovran)
– Toma Marjan (Hidden Wine Bistro, Rijeka) – finalist drugog kruga