Muškat momjanski – vino povijesti, terroira i budućnosti
6. svibnja 2025. | Iz časopisa
Cijeli tekst prenosimo iz zimskog broja časopisa Turizam info (broj 100 – zima 2024/25)
Momjanski muškat priča je o vinu koje izlazi iz okvira – od tradicije u boci do modernih vina. Iako najpoznatiji kao desertno vino, danas otvara prostor za nove i neočekivane pairinge u gastronomiji.
Pet vinara iz Momjana – Brajko, Kabola, Kozlović, San Mauro i Prelac – nazivaju se Momjanskim muškatirima. Simbolično i s dozom ponosa, tim imenom odaju počast muškatu momjanskom, vinu koje nije samo dio njihove ponude, već povezuje povijest, obiteljske tradicije i simbol je zajedništva.
Muškati iz Momjana danas su ozbiljna vina koja daleko nadilaze reputaciju desertnih vina. Njihove različite stilistike – od svježih, mladih vina do onih odležanih u amforama – odraz su u jednakoj mjeri terroira, ali i kreativnosti vinara koji ih oblikuju. Upravo je iz tog razloga ovogodišnje Martinje u Momjanu obilježeno na poseban način – kroz masterclass u organizaciji Gianne Kozlović, na kojemu je sommelier Ivan Jug predstavio sve potencijale koje ova vina imaju – ne samo u vinogradu i podrumu, već i u ponudi restorana i hotela.
POVIJESNO VINO
Ako se pitate je li muškat momjanski autohtona sorta, kao što je primjerice malvazija istarska, odgovor je – nije. Muškat momjanski je zapravo muškat bijeli, koji je u Istru stigao iz talijanske Furlanije početkom 13. stoljeća i stoljećima se njeguje na momjanskim brežuljcima, od Oskoruša do Merišća, gdje je razvio specifične karakteristike zahvaljujući jedinstvenom terroiru. Mikroklima i flišna tla ovog područja oblikovali su lokalni biotip koji je, za razliku od muškata bijelog, prepoznatljiv po manjim bobicama, zbijenijim grozdovima, većem udjelu kožice i intenzivnijim aromama, a odlikuje ga i manji prinos te veća otpornost na bolesti.
Povijesni značaj ovog vina ističe i činjenica da je muškat bijeli prvo vino koje je obitelj Marina Markežića Kabole punila u boce još davne 1891. godine, a nekoliko boca iz te godine i danas se čuva u arhivi vinarije. Danas su muškati momjanski prepoznatljiva vina izraženih aroma i mineralnosti, a mnogi će reći kako je to jedno od rijetkih vina koje precizno miriše na grožđe od kojeg nastaje. Muškat momjanski je i jedno od prvih vina koje je još davne 1997. godine bilo zaštićeno kao „kvalitetno vino kontroliranog podrijetla“, a zaštita je desetljeće kasnije podignuta i stepenicu više, pa je to danas vino koje nosi i zaštićenu oznaku izvornosti.
VINO S PODRIJETLOM
Proces zaštite započeo je 2013. godine, kada je Udruga „Vino Momilianum“ inicirala postupak očuvanja ove sorte. Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji podnesen je zahtjev za zaštitu oznake izvornosti, a specifikacija je izrađena u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Nacionalna zaštita ostvarena je 2015. godine, a 2021. godine Europska komisija dodijelila je muškatu momjanskom oznaku izvornosti na razini EU.
Specifikacija jamči da se muškat momjanski proizvodi isključivo na području Momjana. Pravila uključuju stroge standarde – od ograničenog broja trsova po hektaru koji iznosi četiri tisuće, obvezne ručne berbe, do kontrole alkohola, kiselina i aromatskog profila. Muškat momjanski danas ima i matični nasad na području San Mauro, a za sve nove vinograde momjanski vinari sadnice uzimaju na ovom mjestu, gdje su razmnoženi samo najbolji trsovi kako bi se osigurao sadni materijal za buduće generacije.
Sve to doprinijelo je tome da je muškat momjanski tradicionalno vino modernog karaktera, jer uključuje raspon od svježih, mladih vina do desertnih i odležanih varijanti. Svježi muškati nose lagane citrusne note, dok desertne verzije ulaze u bogate aromatske profile, zbog čega su momjanski muškati savršena podloga za sommeliere i ugostitelje koji u sparivanju vina i hrane žele otići značajan korak dalje.
DEGUSTACIJA MUŠKATA MOMJANSKOG
Otvarajući priču o muškatima momjanskim, sommelier Ivan Jug okarakterizirao ih je kao sofisticirana, elegantna vina, aromatična, mineralna, ujednačenog i dugotrajnog balansa. Degustacija je uključila sedam muškata momjanskih koji su pokazali fleksibilnost sorte i na najbolji način demonstrirali što ovo vino može ponuditi. Na kušanju su bila godišta od 1999. do 2024., koja su, osim karakteristika same sorte, najbolje odražavala stil i osobnost njihovih vinara: od svježih do odležanih, od muškata iz amfora do onih proizvedenih tradicionalnim metodama.