Prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

26. studenoga 2025.  |  Događaji

Hrvatski sommelier klub održat će 28. Prvenstvo sommeliera Hrvatske ponedjeljak, 1. i utorak, 2. prosinca 2025. u opatijskom hotelu Ambasador. Riječ je o najvažnijem godišnjem događaju struke, na kojem se natječu najbolji sommelieri iz cijele zemlje.

Dvodnevni program natjecanja

Natjecanje počinje u ponedjeljak 1. prosinca četvrtfinalnim dijelom, u kojem kandidati prolaze teorijski i praktični ispit. Teorijski dio obuhvaća vinogradarstvo, vinarstvo, zakonodavstvo i pitanja iz struke, dok praktični uključuje degustaciju „na slijepo“, opis vina, prepoznavanje žestokih pića i brzo posluživanje. Drugoga dana slijedi proglašenje polufinalista koji nastavljaju natjecanje kroz dodatne zadatke degustacije i posluživanja.

U finalu sudjeluju tri najbolja sommeliera, a pokazat će vještine u opisu vina „na slijepo“, prepoznavanju destilata, dekantiranju crvenog vina, posluživanju aperitiva, ispravljanju vinske karte i komunikaciji s gostima. Finale je otvoreno publici, a moći će se pratiti i putem live streama.

Tijekom prvenstva održat će se i tri stručne radionice: Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar, Wines of Hungary by Mihaly Lippai te Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavljeno je 18 kandidata iz svih regija Hrvatske.

Alen Vukić – Food and Wine Bar Ganeum, Lovran
Anto Prgomet – Udruga BrodWine, Slavonski Brod
Antonio Gregorić
Denis Piršić – Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
Dobroslav Juraga – Pizzeria–Buffet Kamičac, Murter
Domagoj Perković – Family Hotel Amarin (Maistra), Rovinj
Đurđica Borojević – Hotel Sheraton, HUP Zagreb
Emir Ahmetbašić – Hiša Franko, Kobarid
Igor Klarić – Family Hotel Amarin (Maistra), Rovinj
Ivan Blažević – Konoba Bokun, Valamar Camping Istra, Poreč
Josip Orišković – Dvorac Belaj, Belaj
Kristijan Harjač – Restoran Noel, Zagreb
Mate Negulić – Belaj Winery, Belaj
Matej Knežević – Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
Matej Bubalo – Food and Wine Bar Ganeum, Lovran
Mladen Jaklinović – Miramare by Frattelli Cerea, Valamar, Poreč
Predrag Isajlov – Hotel Westin, HUP Zagreb
Siniša Lasan – Cru Premium d.o.o., Dubrovnik

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja predstavljat će Hrvatsku na ASI Best Sommelier of the World natjecanju koje će se održati u Lisabonu od 11. do 17. listopada 2026.

Prošlogodišnji naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Kristijan Harjač iz zagrebačkog restorana Noel