Skradinski rižot – jelo kojemu je vrijeme sastojak

20. studenoga 2025.  |  Novosti

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju časopisa Turizam info (Ljeto 102).

Skradinski rižot kuha se satima, a priprema danima. Svaka teća nosi godine iskustva, generacije znanja i filozofiju kuhanja kojoj vrijeme nije protivnik, nego sastojak.

Smješten na mjestu gdje more duboko ulazi u kopno, Skradin je mali grad bogate povijesti. Kroz stoljeća su ovuda prolazili Iliri i Rimljani, ostavljajući svoje tragove, a nisu ga zaobišli ni Mlečani ni Francuzi. Skradin je oduvijek bio sjecište kultura, trgovine i običaja. Sve to i danas oblikuje grad. U njegovim uskim, kamenim ulicama isprepliću se utjecaji istoka i zapada, mora i kopna, a posebno dolaze do izražaja u gastronomiji, koja se razlikuje od tipične dalmatinske spize. Skradinska kuhinja više naginje mesnim jelima, pa upravo zato posebno mjesto u njoj zauzima skradinski rižot.

Nastanak skradinskog rižota: spoj tradicije i utjecaja

No, kako je rižot postao zaštitni znak skradinske kuhinje? Tijekom mletačke vladavine, s njihovom vlastelom u Skradin su stigle i prve količine riže, ali i ponešto drukčije kulinarske navike od onih koje su poznavali lokalni težaci. Kao i mnogo puta u dalmatinskoj povijesti, znanje o pripremi novih jela prenosilo se iz kuhinja venecijanskih kuća, gdje su lokalne žene bile kuharice i služavke. Promatrajući i učeći, postupno su prilagođavale nova jela uvjetima svog podneblja i dostupnim namirnicama. Tako su nastajale lokalne inačice, a među njima i skradinski rižot, koji je uz skradinsku tortu postao zaštitni znak grada.

Dugo vremena rižot je bio i ostao isključivo skradinski. Pripremao se svega nekoliko puta godišnje, i to samo za posebne prigode. Uz njega su se obilježavala krštenja, blagdani i pirevi, a rižot je uvijek bio u središtu pažnje. Jer u Skradinu kada se kuha rižot, to prerasta u malu svečanost. Ljudi svraćaju, pogledaju što se događa, popiju čašu vina, zavire u teću. Vrijeme tada usporava, a kuhanje postaje društveni ritual u kojem sudjeluju različite generacije – obitelj, prijatelji i kumovi.

Danas je skradinski rižot postao poznatiji, jelo zbog kojeg će netko potegnuti do Skradina. Tome je sigurno doprinijela činjenica da se njime oduševio i svjetski poznati chef i putopisac Anthony Bourdain kada je u Hrvatskoj snimao svoj popularni serijal No Reservations.

Došlo je tako novo, dobro vrijeme za rižot, no, kako to obično biva, iznjedrilo je i poneke loše stvari. Često ćete danas naći skradinski rižot u dnevnoj ponudi restorana, no skradinski rižot nije jelo koje se sprema niti dnevno, niti u malim količinama. Jelo je to za koje treba puno volje, znanja, truda, ali prije svega – vremena.

Jelo bez kompromisa

U današnjem svijetu u kojem se sve mjeri satima i minutama, priča o skradinskom rižotu zvuči gotovo nevjerojatno. Jer za pripremu ovog jela potrebno je više dana, a samo kuhanje, ono pravo, u velikoj teći, traje između osam i dvanaest sati, ovisno o količini. Ovo nije rižoto koji podnosi žurbu, niti dopušta prečace. To je odluka o posvećenosti.– Da biste ga skuhali kako treba, trebaju vam dani pripreme. I to nije zadatak za jednoga čovjeka. Timski je to posao koji najbolje funkcionira kada su trojica uz teću, koji znaju što rade. Tako zajedno kuhaju otac i sin, prijatelji i rođaci, prenoseći znanje i tradiciju, a uvijek se kuha najmanje 100 porcija – objašnjava Ante Pižić, vlasnik Skippers Cluba Arka, smještenog u skradinskoj ACI Marini, dok dinsta kapulu za rižoto koji će poslužiti na Murterskoj promenadi.

Obitelj Pižić kao skladan tim odgovoran za pripremu rižota na Murterskoj promenadi: Marijeta, Ante, Luce, Jerina i asistent Frane Anić

Ante Pižić danas je jedan od rijetkih ljudi koji čuvaju ovu posebnu tradiciju. Ugostiteljstvom se bavi oduvijek, kako kaže, tek je jednu godinu u karijeri od ugostiteljstva uzeo pauzu. Znanje je naslijedio od oca Paška, cijenjenog skradinskog mesara, danas 87-godišnjaka, koji je tijekom desetljeća kuhao na stotine rižota na feštama i pirevima. I danas, kada Ante kuha rižot, otac će rado svratiti i provjeriti „radi li sve kako triba“.

Ante Pižić ističe se kao jedan od najzaslužnijih u očuvanju i promicanju pravog identiteta skradinskog rižota