Konobarske stanice u restoranu – kako smanjiti broj koraka?

27. studenoga 2025.  |  Iz časopisa

Konobarske stanice povećavaju učinkovitost, olakšavaju rad osoblja i jedna su od onih stvari koje pridonose cjelokupnoj produktivnosti restorana. Mogu biti jednostavne, dizajnerske ili retro, no najvažnije je da su funkcionalne, a kod njihova odabira važno je voditi računa o nekoliko bitnih elemenata.

Konobar u restoranu kapaciteta 100 sjedećih mjesta tijekom radnog vremena prijeđe udaljenost od čak 8 do 12 kilometara. Sve to ovisi o zauzetosti, učinkovitosti i pratećim poslovima, no složit ćete se kako to nije malo, a u srcu sezone te brojke sigurno rastu. Svaki alat koji će povećati učinkovitost zlata vrijedi, a jedan od takvih alata su konobarske stanice.

Kako je nastao koncept konobarske stanice

Ideja o centraliziranom mjestu unutar restorana gdje si osoblje može organizirati potreban pribor i opremu za posluživanje vjerojatno je stara koliko i sam koncept ugostiteljstva. Razvoj prvih konobarskih stanica seže u kasno 19. i početak 20. stoljeća, kada su se restorani i kafići počeli razvijati u sofisticiranije društvene prostore, a detaljima poput učinkovitosti usluge, estetike i organizacije počelo se posvećivati više pažnje.

Konobarske stanice kakve poznajemo danas razvile su se 1950-ih i 1960-ih godina, kada su restorani i hoteli doživljavali veliku ekspanziju i evoluciju, te se pojačavala potreba za boljom organizacijom i povezanosti između kuhinje i restorana, ali i organizacijom i efikasnosti unutar same sale. Upravo tada su konobarske stanice počele nalikovati multifunkcionalnim ormarićima kakve su danas.

Praktično organiziran prostor koji ubrzava rad

Gdjegod da se unutar restoranske sale nalazile, dizajn konobarskih stanica najčešće naglasak stavlja na funkcionalnost, omogućujući konobarima da brzo i lako pristupe svemu što im je potrebno, uključujući pića, pribor za jelo, čisto posuđe, salvete i druge potrepštine.

Vrlo često je razlog za postavljanje radne stanice i odabir njezine veličine – udaljenost od centralnog mjesta gdje se drži pribor do same sale ili terase. Ako je udaljenost četrdesetak koraka ili veća, preporučuje se postavljanje radne stanice koja će do stolova biti udaljena svega dvadesetak koraka.

Učinkovita konobarska stanica podrazumijeva optimalan raspored pretinaca, a to uključuje jasno definirane prostore za svaku vrstu opreme i potrepština, kao i jednostavnost održavanja čistoće i reda. Ovisno o tipu i veličini objekta, konobarske stanice mogu biti opremljene i uređajima kao što su aparati za kavu, hladnjaci za piće ili sudoperi za pranje čaša.

Kako se sadržaj radne stanice prilagođava sezoni

Koliko god se činilo čudnim, radna stanica je jedna od „najživljih“ točki restorana i često se njezin sadržaj mijenja sa sezonskom ponudom. Kad su u ponudi, primjerice proljetna jela sa šparogama i škampima, na njoj će biti više prilagođenog pribora kao i čaša za bijelo vino, dok kroz ljeto kada je u ponudi možda više ribe ili svježih, laganih jela, na radnoj stanici će stajati više pribora za ribu, posuda za led, limuna, maramica za ruke i drugih sitnica.

Dizajn konobarskih stanica može varirati od jednostavnih i funkcionalnih do složenih i prilagođenih rješenja koja se uklapaju u estetiku i temu objekta. U nekim slučajevima, konobarske stanice mogu biti dizajnirane da budu i vizualno privlačne, služeći kao dio dekora objekta.